НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Попит на заміську нерухомість у Львові зріс у кілька разів. У чому причина

котедж, приватні будинки
Котеджі у Брюховичах одні з найдорожчих у передмісті Львова. Фото: Енциклопедія новобудов

Попит на купівлю квартир у Львові значно зменшився, як і в інших регіонах України, хоча ціни на житло у місті досі конкурують зі столичними. Замість квартир львів'яни та переселенці, які перебрались сюди під час війни, тепер купують будинки у передмісті. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Заміська нерухомість у 15-кілометровій зоні сьогодні стала популярніша у Львові, ніж квартири.  

Котеджі, таунхауси, барнхауси почали користуватись неабиякою популярністю з об'єктивних причин, розповіла в коментарі Delo.ua львівська рієлторка Ірина Ковтун.

Підвищений інтерес до них пов'язаний у першу чергу з очікуванням важкої зими і відключень електроенергії, також проблемами з відсутністю паркомісць, пояснює рієлторка. Стимулює попит також перехід на дистанційну роботу та розвиток інфраструктури в приміській зоні.

Йдеться передовсім про села за окружною дорогою: Винники, Давидів, Дубляни, Мазихів, Лисеничі, Підбірці, Липники, Солонка, Басівка, Годовиця, де з'явились проєкти доступних таунхаусів та котеджних містечок.

Ілюстрація: скрін оголошення Olx.Нерухомість

"У великих громадах активно відкриваються супермаркети АТБ, розважальні заклади. Це спрощує життя в селі - не треба їхати за продуктами до Львова. Бонусом у передмісті буде наявність паркомісць перед будинком і можливість встановити генератор, щоб бути незалежним від відключення світла і подачі води", - зазначила Ірина Ковтун.

Мода на котедж: ціни на будинки у передмісті Львова

Раніше заміське будівництво позиціонувалось у преміум категорії - великі особняки, котеджі продавались довго і дорого. За кілька років до війни на ринок зайшли київські забудовники із проєктами котеджних комплексів економ-класу. На ринку їх так і продають "будинок за ціною 2-кімнатної квартири".

"Такий невеличкий котедж можна купити одразу за окружною Львова за ціною від $70 тис., $800-$1000 доларів за квадратний метр. Метраж від 90 кв. метрів. Але найкращі продажі - у категорії котеджів на 120-150 кв. метрів", - зазначає Ірина Ковтун. 

Разом з попитом в останні місяці почали підніматись і ціни. "У деяких селах до війни ці будинки виставлялись на продаж за ціною за $90 тис., стояли два роки війни, а зараз продалися за $150 тис., хоча збудовані 4 роки тому і не мають такого свіжого вигляду по фасаду", - додала рієлторка.

Ілюстрація: скрін оголошення Dim.ria

Звісно, на околиці є села і дорожчі - це Солонка, Кротошин, Зубра, Пасіки-зубрицькі, Сокільники, Брюховичі  - тут ціни на 15% вищі.

Підвищений інтерес: як зростає попит в передмісті Львова

Підтверджує зростання інтересу до заміської нерухомості у Львові і аналітика маркетплейсу OLX. За даними дослідження, у період з серпня 2023 року по серпень 2024 року спостерігається суттєве зростання попиту, цін та пропозиції на приватні будинки в населених пунктах поблизу Львова.

Кількість оголошень з продажу приватних будинків зросла у більшості населених пунктів. Наприклад, у Брюховичах кількість оголошень зросла зі 163 у серпні 2023 року до 212 у серпні 2024 року. Це зростання на 30%. У Винниках кількість оголошень зросла на 35%, з 100 до 135 будинків за той самий період. Подібні тенденції спостерігаються і в інших населених пунктах. У Бірках, наприклад, приріст склав 155% — з 29 до 74 оголошень про продаж будинків.

За даними маркетплейсу, ціни на житло також зросли. Наприклад, у Бірках медіанна вартість продажу будинку зросла з 3 656 860 гривень у серпні 2023 року до 5 318 235 гривень у серпні 2024 року, що становить зростання на 45%. У Зимній Воді ціни зросли на 12%, з 3 928 769 гривень до 4 425 424 гривень. У Сокільниках спостерігається підвищення вартості на 10%, з 5 850 976 гривень у 2023 році до 6 458 697 гривень у 2024 році.

Попит також демонструє певну позитивну динаміку, втім не у всіх населених пунктах. Найбільше зростання кількості відгуків спостерігається в Зимній Воді — на 115%, що свідчить про підвищений інтерес до нерухомості в цьому населеному пункті. Також значне зростання спостерігається у Брюховичах (+43%) і Зубрі (+54%). Водночас у Рудному кількість відгуків зменшилася на 20%, що може свідчити про зниження інтересу до цього району.

За останній рік спостерігається стабільне зростання попиту, цін та пропозиції на ринку приватних будинків у передмісті. Кількість оголошень у деяких населених пунктах зросла на понад 30%, у той час, як ціни на нерухомість збільшилися в середньому на 10–45%. Щодо попиту, то в середньому кількість відгуків зросла на 59%.

Найбільше шукають будинки в Бірках (+470% зростання к-ть відгуків), Оброшине (+163%), Підбірці (+133%), Зимна Вода (+115%).