НБУ курс:

USD

41,24

-0,00

EUR

44,79

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,44

EUR

45,32

45,20

За тиждень українці оформили 140 кредитів "єОселя": найбільше - у Київській області

За тиждень українці оформили 140 кредитів "єОселя": найбільше - у Київській області
Зображення: freepik

За минулий тиждень українці оформили 140 кредитів за програмою доступних кредитів "єОселя"  на 235 млн грн. За весь час дії програми 13 438 родин отримали кредити на суму понад 21,6 млрд грн.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Зазначається, що минулого тижня кредити під 3% отримали:

  • 50 військовослужбовців та силовиків; 
  • 13 педагогів; 
  • 16 медиків; 
  • 4 науковці.

Кредити під 7% отримали:

  • 43 українці без власного житла; 
  • 6 ВПО; 
  • 8 ветеранів.

Найбільше кредитів видано у Київській області — 42, місті Києві — 29, Одеській області — 9, Львівській та Вінницькій областях — по 7.

Як повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, всього з початку 2024 року українці отримали 7 113 кредитів на придбання житла на 12,1 млрд грн. При цьому 70,5% кредитів українці оформили для придбання житла на вторинному ринку — 5 012 житлових об'єктів, у забудовника придбано 1 606 об’єктів нерухомості (22,6%), з них 495 (7%) — на етапі будівництва.

Додамо, що нещодавно уряд вніс зміни до вимог щодо житла, яке можна придбати за програмою доступної іпотеки. Тепер програма орієнтована на первинний ринок для стимулювання розвитку будівельної галузі.

Детальніше про оновлені умови програми "єОселя" — у матеріалі Delo.ua.

Нагадаємо, військовослужбовці та правоохоронці, медики, педагоги, науковці та члени їхніх сімей можуть взяти кредити за пільговою ставкою у 3%, для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО та інших громадян без житла ставка іпотеки становить 7%.

Полегшені умови для молоді та ВПО

У серпні уряд вніс низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою іпотечного кредитування "єОселя", щоб спростити доступ до неї для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та молоді. Також ставка за іпотекою "єОселя" зміниться з 11-го року погашення кредиту.

Зазначається, що молоді позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%).

Нагадаємо, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк раніше заявляла, що умови участі українців у державній іпотечній програмі "єОселя" мають переглянути з огляду на те, що чинні правила не допомагають розв'язанню житлового питання мільйонів громадян, зокрема вимушених переселенців. 

Вона наголошувала, що важливо вдвічі зменшити кредитну ставку по програмі та розмір першого внеску, а також дозволити кредитувати житло, якому понад 3 роки, і сільські будинки.