НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Поліція – про обшуки у найбільшого підрядника "Великого будівництва": Збитки бюджету на понад мільярд гривень

Поліція – про обшуки у найбільшого підрядника "Великого будівництва": Збитки бюджету на понад мільярд гривень
Фото: "Автомагістраль-Південь"

Слідчі Національної поліції та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України провели невідкладні обшуки в будівельній компанії, що здійснює ремонтні та будівельні роботи на державних інфраструктурних об’єктах. 

Про це повідомила пресслужба Нацполіції. 

У поліції не розголошують назву компанії, але, ймовірно, йдеться про "Автомагістраль-Південь", яка 7 жовтня заявила про обшуки.

Компанію підозрюють у порушенні тендерних правил та самовільному встановленні цін на виконання робіт у різних регіонах України, що призвело до значних збитків державному бюджету — понад 1 мільярд гривень.

У ході досудового розслідування з'ясувалося, що посадові особи цього підприємства шляхом штучного підвищення цін у ланцюгу постачання неправомірно завищили вартість товарів, а також внесли неправдиві дані до актів виконаних робіт.

У поліції наголосили, що отримали інформацію про те, що найближчим часом можуть бути знищені документи, які свідчать про злочинну діяльність. Тому було проведено масштабні обшуки в офісах і за місцем проживання посадовців компанії. В результаті вилучено документи та цифрові носії з важливою для слідства інформацією.

Також призначено низку будівельно-технічних експертиз для встановлення реальної вартості матеріалів і виконаних робіт.

Попри розслідування, підприємство продовжує функціонувати у звичайному режимі.

Слідчі також досліджують інші випадки незаконного заволодіння бюджетними коштами під час будівельних робіт на державних інфраструктурних об’єктах. Розслідування проводиться за статтями 190 (Шахрайство) та 209 (Легалізація майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Позиція "Автомагістраль-Південь"

Нагадаємо, компанія "Автомагістраль-Південь" заявила, що 4 жовтня стала жертвою свавілля силових структур. За словами компанії, у її офісах, приватних будинках працівників та навіть автомобілях відбулися так звані "маски-шоу" – обшуки без ухвали суду, що є порушенням Кримінального процесуального кодексу.

"Автомагістраль-Південь" зазначає, що жодних претензій до якості чи вартості робіт не було висунуто.

"... слідчі чомусь вважають, що можуть на власний розсуд встановлювати ціну контракту, визначену за результатами відкритих, конкурентних торгів", - розповідають у компанії.

За даними ЗМІ, "Автомагістраль-Південь" – головний підрядник ініціативи Володимира Зеленського "Велике будівництво". У 2020 році компанія виграла тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки ж, скільки три найближчих конкуренти разом узятих.