НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Цьогоріч вже відкрито на чверть більше справ про порноконтент, аніж за весь 2023

Цьогоріч вже відкрито на чверть більше справ про порноконтент, аніж за весь 2023
Фото: Freepik

За 7 місяців 2024 року за даними Генеральної прокуратури, було зафіксовано в Україні понад 2,3 тисячі кримінальних справ за порнографію. Кількість справ за дитячу порнографію вже третій рік поспіль перевищує кількість проваджень за дорослий контент. Водночас проваджень більшає загалом: за дорослий контент вже відкрито на 27% справ більше, ніж за весь минулий рік.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє "Опендатабот".

Справ за контент 18+ більшає рік до року

Зазначається, що за 7 місяців 2024 року було відкрито 1145 кримінальних проваджень за ст 301 ККУ "Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів" та 1198 проваджень за статтею 301-1, що стосується дитячої порнографії.

Як констатують аналітики,  справ за контент 18+ більшає рік до року.

"Цьогоріч вже відкрито на 27% більше справ про порноконтент (ст. 301 ККУ), аніж за весь 2023. Завдяки цьому вперше за три роки кількість проваджень за статтями про дорослий контент та порно з дітьми (301-1) вирівнялась. До того ж кількість справ за дитячу порнографію була більшою", - підкреслюють в "Опендатабот".

Скільки справ доходять до суду

За даними аналітиків, цьогоріч до суду надійшло 68% справ, що стосуються порноконтенту з дорослими. До порівняння, у відповідний період торік до суду надходило 72,5% подібних справ.

"Статистика по контенту з дітьми не така втішна: до суду дійшло лише 57% справ за ст.301-1. У відповідний період минулоріч до суду надходило 69% подібних справ", - зауважують в "Опендатабот".

Там додають, що від початку року було закрито 21 справу за доросле порно та 25 справ за дитячу порнографію.

Аналітики звертають увагу, що наразі у держави немає чіткого розуміння, що саме вважається "розповсюдженням" порнографії, а стаття не вбачає різниці між власним нюдсом партнеру та комерційним сексуальним контентом.

Декриміналізація порно

В "Опендатабот" нагадують, що у 2023 році було зареєстровано законопроект № 9623 про часткову декриміналізацію порнографії — зокрема, у сфері дорослого контенту. Проте відтоді жодних зрушень по законопроекту не сталося. Експерти пов’язують це із небажанням підтримувати декриміналізацію депутатами Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

"Декриміналізація дорослої добровільної порнографії зекономить бюджетні кошти та забезпечить додаткові надходження до держбюджету завдяки податкам, водночас допоможе зменшити корупцію в правоохоронних органах. Це також вивільнить час правоохоронців на боротьбу з реальними злочинами — зокрема, на справи щодо розповсюдження дитячої порнографії", наголошує керівник сектору ICT у Офісі ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський.

Нагадаємо, що у травні 2024 року Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким за надсилання принизливих повідомлень та фото сексуального характеру може загрожувати штраф до 2720 грн.

Натомість ще в 2022 році петиція якою громадяни просили президента легалізувати порно та еротику в Україні набрала 25 тисяч голосів