НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Кабмін оновив правила відправки продуктів харчування поштою: що змінилося

Кабмін оновив правила відправки продуктів харчування поштою: що змінилося
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів України вніс зміни до переліку вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях, і порядку вилучення вкладень, заборонених до пересилання. Основні зміни стосуються харчових продуктів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться у відповідній постанові уряду від 10 вересня 2024 р. № 1045.

Так, згідно з оновленими правилами, у внутрішніх поштових відправленнях заборонено пересилати харчові продукти, якщо на планову дату доставки відповідного поштового відправлення одержувачу закінчується встановлений строк придатності таких харчових продуктів. Зауважимо, що дотепер пересилання обмежувалося продуктами, що мають термін придатності до десяти днів.

Крім цього нововведення, Кабмін уточнив норми і щодо інших заборон.

Згідно з постановою, не можна пересилати:

  • національну валюту (крім нумізматичної продукції Національного банку, інвестиційних монет України, монет, що використовуються для нумізматичних цілей, та їх колекцій); 
  • іноземну валюту; 
  • алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць, крім тих, що не підлягають маркуванню марками акцизного податку відповідно до податкового законодавства України; 
  •  тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, на яких відсутні марки акцизного податку встановленого зразка.

Нагадаємо, "Укрпошта" з 30 серпня припинила приймати для пересилання відправлення з переказом післяплати готівкою, якщо відправниками є фізичні особи-підприємці. Це стало наслідком ухвалення Національним банком України постанови №100 від 23 серпня, якою було затверджено зміни до положення про ведення касових операцій у національній валюті і яка набрала чинності 29 серпня.

Фото: ua.depositphotos.com