ПЦУ ухвалила перехід на новий календар: що потрібно знати вірянам

Митрополит Епіфаній, пцу, коли святкувати різдво
Митрополит Епіфаній. Фото: Wikimedia

Православна церква України у середу, 24 травня, на архієрейському соборі у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври (Київ), де зібрали всіх єпископів, ухвалила перехід на новий календар.

Про це повідомив митрополит Вінницький Симеон, передає BBC.

"Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть - українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому - трішечки на московському", - сказав Симеон.

Отже, парафіяни ПЦУ з 1 вересня почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем - григоріанським. Святкування Різдва перенесуть з 7 січня на 25 грудня. Покрова зміститься на 1 жовтня, Водохреще - на 6 січня, а  Миколая - на 6 грудня.

Водночас перехід не стосуватиметься Великодня та Трійці, а також деяких інших свят. 

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька Церква також переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії. Віруючі УГКЦ також святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня, Щедрий вечір — 31 грудня (замість 13 січня), Василя — 1 січня (замість 14 січня), Водохреща — 6 січня (замість 19 січня).

Зауважимо, що 44% українців підтримують перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинг". Ще 23% зазначили, що їм байдуже; 2% – важко відповісти. Інші – проти.

В уряді також помітили, що все більше українців зустрічають Різдво 25 грудня, так, як це робить більша частина світу. І так, як це було у 1918 році після проголошення незалежності Української Народної Республіки.