Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про боротьбу з кол-центрами

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про боротьбу з кол-центрами
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10190 про боротьбу з кол-центрами. "За" відповідне рішення проголосували 267 депутатів.

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+
25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Він зазначив, що цей законопроєкт передбачає доповнення Кримінального кодексу України новими статтями:

  • Електронно-комунікаційне шахрайство (190-1); 
  • Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній (255-4); 
  • Залучення до участі у електронно комунікаційній шахрайській організації.

За словами Железняка, метою проекту є посилення боротьби з так званими чорними кол-центрами, а саме шахраями, які завдяки заволодінню персональними даними вимагають в людей кошти.

В пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що його прийняття забезпечить встановлення відповідальності за протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації – що робиться з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

Також зазначається, що прийняття законопроекту дасть можливість правоохоронним органам притягати до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

В Україні шахрайство досягло історичного максимуму

У 2023 році було відкрито 82,6 тис. кримінальних проваджень про шахрайство.  Це у 2,6 раза більше, ніж у 2022 році, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів.

Зауважимо, у найпоширеніших шахрайських схемах використовуються злам акаунтів у соцмережах, фейкові повідомлення про соціальні виплати та створення шахрайських сайтів про нібито соціальні виплати для обману громадян.

За час війни жертвою шахраїв стали 11% українців

Нагадаємо, за результатами опитування понад 112,9 тисяч інтернет-користувачів, 11% українців стали жертвою шахраїв з початку повномасштабного вторгнення. Так, жертвами стали 13,6% жінок, але лише 9,1% чоловіків. Водночас частіше злочинці ошукують молодь у віці 18-24 років (14% опитаних) та людей старше 65 років (11,5%).

Серед мешканців сіл та селищ обдурених шахраями громадян виявилося 15,2%, а от серед мешканців найбільших міст (від 500 тисяч жителів) - лише 9,9%. 60,9% опитаних вважають, що жертвою шахраїв в інтернеті може стати будь-хто, а 37,4% обрали варіант "пенсіонери".

Крім того, за даними ГПУ у першому кварталі 2024 року відкрили понад 24 тис. кримінальних справ за ст. 190 “Шахрайство” . Це значно більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Фото: ua.depositphotos.com