НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Датагруп-Volia-lifecell отримає $435 млн фінансування на трансформацію телеком-ландшафту України

Датагруп-Volia-lifecell отримає $435 млн фінансування на трансформацію телеком-ландшафту України
Фото: пресслужба групи компаній DVL

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) профінансують на $435 млн нещодавно об’єднану українську телекомунікаційну групу компаній DVL, до складу якої входять lifecell та "Датагруп-Volia".

Про це повідомила група компаній DVL.

Зазначається, що IFC та ЄБРР спільно надають довгостроковий кредит на суму $435 млн ($217.5 млн кожна організація) на підтримку визначного проєкту за участі  провідних українських телекомунікаційних компаній — lifecell і Датагруп-Volia, які нещодавно об’єдналися в групу DVL під керівництвом Михайла Шелемби. 

Для пом’якшення ризиків частина позик ЄБРР та IFC забезпечена гарантіями, наданими урядом Франції та Європейською комісією.

Завдяки наданому фінансуванню об’єднана група покращить послуги мобільного зв’язку для 10 мільйонів абонентів, а 4 мільйони домогосподарств отримають більш швидкий і надійний доступ до фіксованого широкосмугового інтернету.

Повідомляється, що група компаній DVL планує зміцнити захист від кіберзагроз, впровадити більш конкурентоспроможні продукти та послуги й реалізувати стандарти найкращих практик в цей складний час. До того ж проєкт сприятиме відновленню телекомунікаційного сектору після завданої йому в результаті російської агресії прямої шкоди в розмірі $1,9 млрд та збитків у розмірі $750 млн.

Мажоритарним інвестором новоутвореної групи є NJJ, французька холдингова компанія, що спеціалізується на інвестиціях в сектор телекомунікацій, власником якої є відомий інвестор Ксав’є Ніель. 

"Ми надзвичайно щасливі, що досягли цієї важливої ​​віхи з міжнародними установами IFC та ЄБРР. Без їхньої підтримки здійснення нашої великої інвестиції в телекомунікаційний сектор України було б неможливим. Наше довгострокове фінансове партнерство з ЄБРР та IFC підкреслює нашу спільну відданість економічному зростанню України та свідчить про наявність в Україні багатообіцяльного інвестиційного потенціалу", — зауважив Ксав’є Ніель, засновник Iliad Group & NJJ Holding.

Своєю чергою Михайло Шелемба, генеральний директор Datagroup-Volia-lifecell, наголосив, що покращуючи якість та доступність послуг для приватних і бізнес-клієнтів, група компаній DVL відіграватиме одну з ключових ролей у трансформації телекомунікаційного ландшафту України.

Створення нового телекомгіганта

Нагадаємо, що 9 вересня було закрито угоду з продажу ТОВ "Лайфселл" компанії DVL Telecom, що належить групі NJJ французького мільярдера Ксав'є Ньєля. За українського мобільного оператора, яким раніше володіла Turkcell, NJJ заплатила 524,3 мільйона доларів.

Окрім lifecell, DVL придбала іншого великого телекомоператора - "Датагруп-Воля". Новий власник ще навесні заявляв, що після придбання lifecell планує об'єднати ці активи. Процес було розпочато 10 вересня. Генеральним директором об'єднаної платформи став Михайло Шелемба, який очолював компанію "Датагруп-Воля".

Її, в свою чергу, було створено внаслідок об'єднання в червні 2021 року провайдера волоконно-оптичної інфраструктури та цифрових послуг "Датагруп" та інтернет-провайдера "Воля".