НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Експорт IT-послуг у серпні впав до найнижчого рівня від початку повномасштабної війни

Експорт IT-послуг у серпні впав до найнижчого рівня від початку повномасштабної війни
Фото: ua.depositphotos.com

У серпні 2024 року обсяг IT-експорту знизився на 7%, або на 38 мільйонів доларів порівняно з липнем, досягнувши 507 мільйонів доларів. Це найнижчий рівень від початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомляє Львівський IT кластер.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Також зазначається, що цей обсяг на 10,4% (або на 59 мільйонів доларів) менший у порівнянні з серпнем 2023 року.

За період із січня по серпень 2024 року сукупна експортна виручка IT-послуг становила 4,3 мільярда доларів. Це на 5,7% менше, ніж за аналогічний період 2022 року, що в грошовому еквіваленті складає 242 мільйони доларів.

Частка комп’ютерних послуг в загальній структурі експорту всіх послуг України у серпні 2024 року склала 37%. Це на 3,7% менше порівняно з серпнем 2023 року та на 1,7% менше порівняно з липнем цього року.

Загальний експорт усіх послуг України у серпні зменшився на 3% і склав 1,4 мільярда доларів, що на 39 мільйонів доларів менше порівняно з липнем.

"Падіння обсягів експорту IT-послуг, на жаль, продовжується. Навіть при оптимістичному сценарії на кінець 2024 року ми очікуємо зменшення обсягів щонайменше на 4% порівняно з 2023-им", - зауважує Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера.

Він також додав, що вдосконалення механізмів бронювання, які враховуватимуть різні аспекти, зокрема економічний критерій, має потенціал значно збільшити експорт українських IT-послуг та сприяти зростанню надходжень до державного бюджету через податки та збори.

За його словами, такий механізм має відповідати кільком цілям: підтримці Сил оборони України, зміцненню ринку праці, підвищенню передбачуваності ведення бізнесу та забезпеченню стабільної і прозорої зайнятості в IT-секторі.

Причини зниження ІТ-експорту

"Ще у 2022 році ми прогнозували, що результати експортної виручки-2023 знизяться. Така ситуація склалася через декілька причин: на айті-бізнес тиснуть ризики, пов’язані із війною, відбувається паніка на глобальних ринках у питаннях рецесії, розпочалася нова фаза війни Ізраїлю із Сектором Газа", - розповіда в інтерв’ю Delo.ua Степан Веселовський, CEO Львівського IT-кластеру.

За його словами, все це додало нестабільності загалом на глобальних ринках та, зокрема, у світовому технологічному секторі і українська ІТ-спільнота починає програвати конкуренцію на міжнародному ринку.

"Тому що на наш бізнес суттєво тисне військовий стан, який накладає певні обмеження на діяльність компаній та людей в Україні. При цьому Україна може втратити більше 8% експортної виручки послуг. Це відбудеться, якщо влада не допоможе ІТ-компаніям вирішити наявні проблеми, які заважають відновлювати нашу конкуренцію на глобальному ринку", - каже він. 

Фото: ua.depositphotos.com