НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

IT-холдинг Genesis відкрив в Україні близько 400 вакансій для IT-фахівців

IT-холдинг Genesis відкрив в Україні близько 400 вакансій для IT-фахівців
Зображення: freepik

Український продуктовий IT-холдинг Genesis відкрив в Україні майже 400 вакансій для IT-фахівців, незважаючи на складнощі для ринку і компаній сектора. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив засновник і CEO компанії Володимир Многолєтній, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"З точки зору ринків у нас немає виручки в Україні (компанія орієнтована на зовнішні ринки - ІФ-У), але з точки зору людей ми наймаємо (їх - ІФ-У) в Україні. Маємо близько 400 вакансій. Найбільша кількість відкритих вакансій", - сказав він на конференції "Бізнес і війна – діалоги про майбутнє", організованій New Voice.

Також засновник та CEO Genesis зауважив, що ситуація на ІТ-ринку в Україні ускладнилася, особливо для відносно невеликих компаній. Крім того, спостерігаються складнощі із наймом фахівців.

"Ринок зараз набагато складніший, ніж був рік чи два тому. Звичайно, він складніший, ніж був до повномасштабного вторгнення. Я не розумію, як працюють відносно невеликі та маленькі IT-компанії", - заявив Многолєтній.

Він висловив думку, що це може бути проблемою для IT-галузі в довгостроковій перспективі – ринок неправильно розвиватиметься, якщо на ньому будуть представлені лише великі IT-компанії.

За оцінками CEO Genesis, приблизно 20-30% українських IT-фахівців перебувають за кордоном. Серед співробітників Genesis - це 10-15%, тоді як більшість представників керівництва працює у країні.

Довідка:

Genesis – українська коуфандингова IT-компанія. Спеціалізується на побудові глобальних технологічних бізнесів із підприємцями Центральної та Східної Європи.

Близько 8% виручки компанії формують мобільні застосунки.

У штаті Genesis працюють близько 2,5 тис. співробітників.

Нагадаємо, у 2024 році частка нових спеціалістів в українському IT зменшилася до рекордно низьких 24%, що є найнижчим показником за останні десять років. Окрім того, кількість айтівців, які планують емігрувати, зросла до 15%.

Де живуть айтівці та чи планують емігрувати

ІТ-індустрія в Україні зосереджена в великих містах. До 24 лютого 2022 року більше 70% айтівців мешкали в Києві, Львові та Харкові.

З початком повномасштабного вторгнення Росії ситуація змінилася. Харків зазнав найбільших втрат — більшість айтівців виїхали з міста, і тепер тут працюють лише 4% українських ІТ-фахівців, у порівнянні з 14% у 2021 році. Київ і Львів стали основними центрами ІТ в Україні. Хоча у 2022 році багато фахівців покинули Київ, поступово вони повертаються. Сьогодні в Києві працюють і проживають 42% українських айтівців, що трохи менше, ніж у 2021 році, коли цей показник становив 45%.

Багато фахівців з Києва та Харкова, а також частково з Дніпра та Одеси, переїхали у західні області України у 2022 році. Найбільше переїжджали до Львова. Частка українських айтівців у Львові зросла з 14% у 2021 році до 21% у 2022 році, і залишилася на рівні 18% у 2023-2024 роках.

Переміщення айтівців не обмежувалося лише Львовом. Частка айтівців в Івано-Франківську зросла з 2% у 2021 році до 5% у 2022 році і стабілізувалася на рівні 3% у 2023-2024 роках. В інших містах західного регіону частка айтівців збільшилася з 4% до 8% порівняно з до війною.

Айтівці також переїжджали в спокійніші міста центральної та східної України, хоча не так активно, як у західні регіони.

Частка айтівців, які виїхали за кордон після 2022 року, але планують повернутися, зменшилася до 4% у 2024 році в порівнянні з 8-9% у 2022-2023 роках. Це частково пов'язано з поверненням фахівців з-за кордону (8% опитаних виїжджали за кордон через війну, але вже повернулися), частково — з рішенням частини айтівців залишитися в інших країнах.