НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Компанія Apple програла справу у суді Євросоюзу на €13 млрд

Компанія Apple програла справу у суді Євросоюзу на €13 млрд
Фото: ua.depositphotos.com

Компанія Apple програла судовий процес у справі про несплату податків в Ірландії на суму 13 млрд євро, що стало поштовхом для посилення заходів ЄС щодо податкових пільг, які надаються державами великим компаніям.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання пише, що суд ЄС у Люксембурзі підтримав рішення Єврокомісії (ЄК) 2016 року про те, що Ірландія порушила закон про державну допомогу, надавши виробнику iPhone несправедливу перевагу.

Суд постановив, що рішення про перемогу Apple в цій справі у суді нижчої інстанції у 2020 році має бути скасоване, а Ірландія повинна отримати 13 млрд євро несплачених податків назад.

Рішення Європейського суду буде перемогою для єврокомісара з питань конкуренції Маргарети Вестагер, яка ініціювала розслідування щодо Apple і готується незабаром залишити свою посаду, яку вона обіймала два терміни поспіль.

Кошти, які вимагає стягнути Єврокомісія, були заздалегідь зарезервовані на спеціальному рахунку в очікуванні остаточного вердикту.

В чому суть справи

Нагадаємо, у 2016 році ЄС вирішив, що Ірландія надала Apple незаконні податкові пільги, які дозволили їй сплачувати значно менше податків, ніж іншим підприємствам протягом багатьох років.

У 2020 році Apple спільно з урядом Ірландії домоглися блокування стягнення в Європейському суді загальної юрисдикції, який постановив, що ЄК не змогла довести, що компанії було надано несправедливу економічну перевагу.

Реакція Apple

"Ми розчаровані сьогоднішнім рішенням, оскільки раніше суд загальної юрисдикції розглянув усі факти і категорично закрив справу", - сказав представник Apple.

Генеральний директор Apple Тім Кук раніше розкритикував дії ЄС як "повну політичну нісенітницю".

Казначейство США також висловилося, заявивши, що ЄС перетворює себе на "наднаціональний податковий орган", який може поставити під загрозу глобальні зусилля щодо податкової реформи.

Нагадаємо, у березні 2024 року Європейська комісія оштрафувала Apple на суму понад 1,8 млрд євро за зловживання своїм домінуючим становищем на ринку музичних стрімінгових сервісів серед користувачів iPhone і iPad через свій магазин App Store. У лютому 2024 року видання Financial Times повідомляло, що після скарги Spotify регулятор оштрафує Apple приблизно на €500 млн. А у січні 2022 року Apple оштрафували в Нідерландах через відсутність альтернативних способів оплати в App Store.

Фото: ua.depositphotos.com