НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Сили оборони виявляють 12 тисяч одиниць ворожої техніки щотижня завдяки ШІ

Сили оборони виявляють 12 тисяч одиниць ворожої техніки щотижня завдяки ШІ
Фото: Міноборони

Сили оборони України щотижня виявляють 12 тисяч одиниць ворожої техніки за допомогою платформи штучного інтелекту Avengers, розробленої Центром інновацій Міністерства оборони. Про це йдеться на сайті Міноборони.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Такий результат досягається шляхом автоматичного аналізу відео з дронів та стаціонарних камер.

Зазначається, що завдяки ШІ-платформі оператори можуть приймати рішення швидше та ефективніше, а ризик помилок через втому зменшується. Така інтеграція вже успішно працює в стрімінговому модулі Vezna бойової системи Delta.

"Платформа Avengers, розроблена Центром інновацій Міноборони, є унікальною у світі за обсягом відеоданих з ворожою технікою. Ми продовжуємо розвивати Avengers та інші ШІ-рішення, щоб забезпечити нашим військовим перевагу. Надалі плануємо розширити хмарні можливості платформи, а також інтегрувати ШІ-рішення на безпілотники", — зазначила заступниця Міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Також центр інновацій продовжує навчати ШІ-модель платформи Avengers на нових даних. Це дозволяє удосконалювати якість розпізнавання різноманітної ворожої техніки, навіть у складних умовах, наприклад танків, прихованих в лісових масивах, або БМП, що рухаються ґрунтовими дорогами.

Окрім України, армія оборони Ізраїлю вже активно використовує штучний інтелект для вибору цілей для авіаударів та організації матеріально-технічного забезпечення під час війни в умовах ескалації з Іраном.

Хоча військові офіційно не коментують конкретні операції, відомо, що вони застосовують систему рекомендацій штучного інтелекту, здатну обробляти великі обсяги даних для визначення цілей. 

Зокрема, для цих завдань використовують модель ШІ Fire Factory, яка аналізує дані про схвалені військовими цілі для розрахунку необхідних боєприпасів, встановлення пріоритетів і призначення цілей.