НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

У "Київстар" оцінили, чи зможуть забезпечити 10 годин роботи мережі без світла

телефон
Фото: Freepik

65% мережі найбільшого мобільного оператора "Київстар" зараз можуть працювати в автономному режимі до чотирьох годин. Натомість Держспецзв'язку вимагає 10 годин автономної роботи.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив президент компанії "Київстар" Олександр Комаров, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами,  наразі ситуація з автономністю мережі "Київстар" виглядає так: 65% базових станцій здатні працювати без зовнішнього електропостачання до 4 годин, тоді як решта може функціонувати автономно протягом 2 годин. Однак компанія ставить собі завдання збільшити час автономної роботи до 6 годин для 30% своєї мережі вже до другого кварталу 2025 року.

Мобільний оператор намагався зробити автономною 100% мережі протягом чотирьох годин, однак йому це не вдалося.

Наразі компанія має у своєму арсеналі близько 2,5 тис. генераторів і найближчим часом їхня кількість збільшиться приблизно на тисячу.

 "Київстар" орієнтується на вимоги Держспецзв'язку про забезпечення автономності базових станцій протягом 10 годин, але Комаров відверто визнав, що досягнення повної відповідності новим вимогам у найближчій перспективі  - це виклик для компанії.

"Я не можу сказати, що ми їх виконуємо, ми рухаємось у цей бік. Можливо, не 10 годин, а 6 годин", - зазначив він.

Нові вимоги до операторів мобільного зв'язку

Нагадаємо, у середині липня Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) посилив вимоги до мобільних операторів щодо часу надання мобільного зв’язку без централізованого електропостачання.

Якщо у кінці червня НЦУ вимагав від телеком-компаній підтримувати свої базові станції (БС) протягом чотирьох годин без світла, то тепер компанії мають спробувати збільшити цей час до 10 годин.

Так, до 1 жовтня 2024 року 60% станцій мають бути обладнані такими системами, до 1 листопада – 70%, до 1 грудня – 80%, а до кінця січня 2025 року – всі 100%.

Крім того, до 1 грудня 2024 року чверть базових станцій у кожній області України повинні бути підключені до генераторів з достатнім запасом палива або акумуляторів, що забезпечують автономну роботу протягом 72 годин.

У серпні мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна та lifecell оприлюднили спільну заяву, в якій зазначили, що не можуть виконати вимогу  забезпечити 100% автономність мобільного зв'язку та інтернету протягом 10 годин під час відключень електропостачання.