НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У Львові та передмісті мобільні оператори тестуватимуть 5G

5G
Фото: Pixabay

Нацкомісія з регулювання сфер електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв'язку погодила проведення з 23 вересня до 8 жовтня тестування технології 5G при в'їзді з міста Винники Львівської громади до обласного центру (з боку вулиці Личаківської).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як ідеться у рішенні НКЕК №478 від 11 вересня, про "показ радіообладнання" за адресою вулиця Хмельницького, 9Б заявили "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна" спільно з мобільним оператором "Vodafone Україна".

Короткострокові тестові випробування 5G проводитимуться для демонстрації максимальної працездатністі у польових умовах та оцінки електромагнітної сумісності технології, що дозволить оператору оцінити покращення ефективності використання частотного спектру та витрати на впровадження цієї системи.

Програма тестування включає перевірку успішності сеансу та тестування тривалого сеансу зв'язку з постійним навантаженням 2G, 3G, 4G, 5G (приєднання до мережі, пакетна сесія з постійним навантаженням, від'єднання від мережі), успішності переходів абонентських терміналів між цими стандартами та успішності голосових сервісів - переходу з 5G в 2G/3G або 4G/VoLTE для вхідних та вихідних голосових дзвінків.

Інтеграція радіообладнання буде проводитись в комерційне обладнання PS Core Huawei. Демонстрація буде закритою, тобто доступ до мережі Vodafone буде тільки з тестовими (непублічними) SIM-картками та тестовими терміналами.

В разі створення радіозавад роботі іншого радіообладнання інших користувачів Nokia, базову станцію якої розміщено за вказаною адресою, повинна буде негайно припинити випромінювання до моменту усунення дії шкідливих радіозавад.

В центрі Львова теж тестуватимуть 5G

Зазначимо при цьому, що тиждень тому НКЕК ухвалила рішення №465, яким дозволила іншому мобільному оператору - lifecell (ТОВ "Лайфселл") провести випробування технології 5G у Львові на вже згаданій вулиці Личаківській, 72 (там розташовано центр обслуговування абонентів цієї компанії з базовою станцією Huawei).

Йдеться про випробування в умовах, наближених до реальних, можливостей ядра мережі щодо готовності до впровадження технології 5G NR у широких масштабах, відпрацювання сумісної роботи технологій 5G NR та LTE/UMTS/GSM, вивчення можливостей термінального обладнання (смартфонів, 5G-роутерів тощо), отримання практичного досвіду щодо підтримки 5G з боку термінального обладнання, наявного на ринку.

Програма включає тестування в лабораторних умовах досягнення максимальних рівнів швидкості передачі даних для різних frame configuration, тестування в реальних умовах з встановленням обладнання на існуючому об'єкті, збір та оцінку ключових показників якості мережі, проведення драйв-тестів для додаткового збору та оцінки цих показників, а також оцінку показників мобільності, успішності переходів між технологіями.

Тестування вже мало початися 9 вересня і дозволено аж до 7 грудня. В разі створення непередбачуваних радіозавад параметри випромінювання радіообладнання lifecell у смузі радіочастот 3450–3500 МГц повинні бути додатково скореговані або ж тестування радіообладнання повинно бути негайно припинено.

Нагадаємо, що 27 травня в Україні вперше відбувся тестовий запуск мережі зв'язку 5G. Vodafone спільно з Nokia організували телеміст, об'єднавши Івано-Франківськ, Київ та Гельсінкі для перевірки якості зв'язку за цим стандартом.