НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Українські розробники активніше впроваджують ШІ, ніж їхні колеги за кордоном - опитування

Українські розробники активніше впроваджують ШІ, ніж їхні колеги за кордоном - опитування
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Порівняння опитувань серед українських розробників та учасників глобального дослідження Stack Overflow показало, що українські ІТ-спеціалісти менш стурбовані перспективою конкуренції з ШІ та активніше впроваджують ці технології в роботу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише DOU.

Популярність ШІ-інструментів в Україні та світі

ChatGPT залишається найпопулярнішим інструментом штучного інтелекту як серед українських, так і закордонних розробників.

В Україні 91% розробників, які користуються ШІ, віддають перевагу цьому інструменту, тоді як за кордоном — 82%.

Друге місце посідає GitHub Copilot, який використовують 44% розробників у світі та 36% в Україні. Третю позицію займає Google Gemini, який популярний серед 22% світових і 13% українських розробників.

Хоча основні інструменти співпадають, українські спеціалісти частіше використовують ШІ-технології, ніж їхні іноземні колеги. Однак низка інструментів, таких як Microsoft Copilot, Claude, Codeium, Perplexity та Tabnine, активніше використовуються за кордоном.

Як використовують ШІ розробники

Користування ШІ в Україні та світі має певні відмінності. Якщо в опитуванні Stack Overflow розробники здебільшого застосовують ШІ для написання коду, то українські фахівці частіше використовують ці технології для пошуку інформації, рішень та підказок.

Українські розробники менш занепокоєні ШІ та довіряють йому

Ставлення до штучного інтелекту в українських розробників більш позитивне, ніж у їхніх закордонних колег. 82% українських спеціалістів вважають, що ШІ допоможе підвищити ефективність їхньої роботи, тоді як серед учасників опитування Stack Overflow такої думки дотримуються 70%.

Що стосується довіри до ШІ, то лише 17% українців не довіряють йому, тоді як у світі цей показник складає 31%.

Більшість українських розробників поки що не мають сформованої остаточної думки щодо ШІ: 60% не визначились, чи довіряють цим технологіям. За кордоном думки більш поляризовані — 42% довіряють ШІ, тоді як 31% висловлюють певну недовіру.

Згідно з дослідженням, українські ІТ-спеціалісти бачать у ШІ перевагу для своєї роботи, а не загрозу, що підкреслює їхню готовність інтегрувати новітні технології для підвищення продуктивності.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українські айтівці активно використовують штучний інтелект для виконання своїх завдань, особливо це стосується молодих фахівців та нетехнічних спеціалістів. Окрім цього, 51% українців, які взяли участь в опитуванні Rakuten Viber, впевнені, що штучний інтелект (ШІ) не зможе замінити їхні професії.

Джерело фото: ua.depositphotos.com