НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Як українські айтівці використовують ШІ та чи довіряють йому — дослідження

Як українські айтівці використовують ШІ та чи довіряють йому — дослідження
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Українські айтівці активно використовують штучний інтелект для виконання своїх завдань, особливо це стосується молодих фахівців та нетехнічних спеціалістів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише DOU.

ChatGPT залишається найпопулярнішим інструментом серед айтівців, а GitHub Copilot та Google Gemini також продовжують набирати популярність.

Штучний інтелект (ШІ) стає дедалі важливішим елементом сучасної ІТ-галузі, і українські айтівці активно використовують його можливості у своїй роботі. У рамках літнього зарплатного опитування фахівців ІТ-сфери було виявлено, що 85% українських ІТ-фахівців застосовують ШІ-інструменти.

Це значне зростання порівняно з минулим роком, коли цей показник складав лише 57%. Проте ставлення до результатів роботи ШІ поки залишається з пересторогою, і не всі фахівці бачать у ньому заміну своїм професійним навичкам.

Активність використання ШІ серед айтівців

Згідно з опитуванням, 41% айтівців користуються ШІ-інструментами щодня або кілька разів на тиждень, а 32% — кілька разів на місяць. Найбільш активними користувачами штучного інтелекту є молоді фахівці з досвідом до року, серед яких ШІ використовують 89%. Для порівняння, серед айтівців з досвідом понад 10 років цей показник становить 79%.

Цікаво, що фахівці на керівних позиціях частіше застосовують ШІ, ніж їхні колеги без управлінських функцій. Так, понад 90% айтівців рівня Head, Architect і Director of Engineering користуються ШІ у своїй роботі, тоді як серед фахівців рівня Senior цей показник становить лише 82%.

Спеціалізації та інтенсивність використання

Нетехнічні фахівці, такі як маркетологи, дизайнери та UI/UX-спеціалісти, є найактивнішими користувачами ШІ-інструментів. Близько 95% з них застосовують штучний інтелект для виконання своїх завдань.

Більше 90% HR-фахівців, DevOps та спеціалістів з продажів також використовують ШІ в роботі. Натомість найменше зацікавлені в інструментах штучного інтелекту фінансисти (67%), художники та аніматори (70%), а також тестувальники QA (76%).

Айтівці, що працюють у стартапах, є найбільш активними користувачами ШІ: 92% з них користуються такими інструментами, що більше, ніж у продуктових та аутстафінгових компаніях (84%) і сервісних компаніях (86%).

Довіра до ШІ: скільки користувачів довіряє результатам?

Хоча ШІ-інструменти стали невід’ємною частиною роботи багатьох фахівців, рівень довіри до них залишається низьким. Лише 1% респондентів повністю довіряє результатам роботи ШІ, а 27% — переважно довіряють. Більшість користувачів — 59% — оцінюють свій рівень довіри як "50 на 50", що означає рівновагу між довірою та скептицизмом.

Технічні фахівці демонструють трохи більше обережності, ніж нетехнічні колеги. 27% технічних фахівців переважно довіряють ШІ, тоді як серед нетехнічних цей показник сягає 32%. Найбільш оптимістичні щодо ШІ дизайнери, UI/UX-фахівці та спеціалісти з продажів (38% з них довіряють ШІ), тоді як художники, аніматори та розробники залишаються скептичними (20% і 22% відповідно).

Найпопулярніші інструменти ШІ серед українських айтівців

ChatGPT залишається найпопулярнішим інструментом серед айтівців: його використовують 79% респондентів, що на 28% більше, ніж у минулому році. GitHub Copilot посідає друге місце за популярністю з 20% користувачів, тоді як на третьому місці опинився Google Gemini, яким користуються 13% айтівців.

Незважаючи на активне використання інструментів для генерації зображень, таких як Midjourney та DALL-E, їхня популярність зросла незначно: Midjourney використовують 4% фахівців, а DALL-E — 3%.

Чи бояться айтівці конкуренції з боку ШІ?

Попри зростання впливу ШІ, тільки 6% айтівців побоюються, що штучний інтелект може витіснити їх з ринку праці. Найбільше побоювань у художників та аніматорів (9%), розробників (8%), тестувальників QA та фахівців з підтримки (по 7%). Водночас, 84% айтівців вважають, що ШІ навпаки дозволить їм працювати ефективніше і не загрожує їхній кар’єрі.

Особливо впевнені у своїй незамінності фахівці з безпеки, серед яких 97% не бояться конкуренції з боку ШІ. Найоптимістичнішими є айтівці з досвідом до року: 88% з них впевнені, що штучний інтелект не зможе їх замінити.

Згідно з дослідженням, більшість користувачів все ще обережно ставляться до результатів роботи ШІ, хоча переважно не бояться, що інтелектуальні машини можуть замінити їх на робочому місці. 

Нагадаємо, штучний інтелект інтегрується в бізнес по всьому світу з надзвичайною швидкістю, що підкреслює необхідність дій політиків. Розвиток технологій штучного інтелекту може призвести до того, що майже 40% робочих місць в усьому світі будуть автоматизовані за допомогою ШІ, про що свідчить аналіз Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Проте, 51% українців, які взяли участь в опитуванні Rakuten Viber, впевнені, що штучний інтелект (ШІ) не зможе замінити їхні професії.

Джерело фото: ua.depositphotos.com