НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Одеса отримала від Стамбула 10 автобусів, однак їх вимушено поставлять "під паркан" (ФОТО)

одеса, автобуси, Mercedes, стамбул, депо
Фото: Telegram/odesacityofficial

Одеса отримала від міста-побратима - турецького Стамбула - десять великих автобусів Mercedes, однак наразі вони не зможуть курсувати містом. Про це повідомляють у місцевій мерії.

Зазначається, що автобуси пристосовані, зокрема, для перевезення людей з інвалідністю, мають екологічний стандарт Євро-4 та були ввезені в Україну в якості гуманітарної допомоги.

Наразі транспортні засоби перебувають у тролейбусному депо комунального підприємства "Одесміськелектротранс". Мер Одеси Геннадій Труханов відвідав підприємство, зустрівшись з колективом та спільно подякувавши за допомогу турецькому народу та особисто меру Стамбула Екрему Імамоглу.

Як наголосив Труханов, сьогодні Одеська міська рада "працює з законотворцями", аби автобуси Mercedes зі Стамбулу та німецького Регенсбургу стали на міські маршрути, бо саме з цією метою вони й були передані одеській громаді.

Фото: Telegram/odesacityofficial

Нагадаємо, що Регенсбург ще восени передав Одесі 10 низькопідлогових автобусів Mercedes особливо великої місткості (тобто зчленованих, на відміну від стамбульських). Однак випустити їх на маршрути місто досі не може.

Чому не можна випускати на лінії подаровані автобуси

Проблема полягає в тому, що розмитнити автобуси стандарту нижчого за Євро-5 можна лише як гумдопомогу. З іншого боку, використання транспорту, завезеного на пільгових умовах як гумдопомога, з метою отримання прибутку заборонено законом.

Теоретично його можна використовувати в якості безкоштовного для містян, і після снігової негоди в листопаді мерія повідомляла, що ці автобуси, яких на той момент було передано п'ять, тимчасово все ж вийдуть на маршрути, де не може працювати міський електротранспорт.

Згодом влада Одеси, де автопарк складають майже виключно невеликі автобуси накшталт "Богданів" та "Еталонів" в режимі маршрутних таксі, вже неодноразово підіймала питання про необхідність законодавчого врегулювання використання автобусів, завезених як гуманітарна допомога від інших країн, однак наразі воно так і не вирішене.