НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Проєкт Reskilling Ukraine: майже 230 українок здобули професію водійок вантажівок та автобусів

Проєкт Reskilling Ukraine: майже 230 українок здобули професію водійок вантажівок та автобусів
Фото: Пресслужба Мінекономіки

Понад 200 українок пройшли навчання та здобули професію водійок вантажівок та автобусів у межах проєкту Reskilling Ukraine. Загалом до кінця 2024 року навчання пройдуть понад 300 жінок. 

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Зазначається, що навчання за програмами OnTrack та BusDrive на сьогодні завершили 228 учасниць. 188 з них опанували професію водійки вантажівки (категорія С), 40 — водійки автобуса (категорія D).

Фото: Пресслужба Мінекономіки

Як повідомила програмна менеджерка Reskilling Ukraine Єва Татарова, наступного року навчальну програму планують розширити та додати нові професії, які зможуть опанувати близько 1000 жінок.

Фото: Пресслужба Мінекономіки

Наразі в межах проєкту Reskilling Ukraine формуються пілотні групи на навчання за професіями водійок вантажних автомобілів з причепом та напівпричепом (категорія СЕ), а також операторок екскаваторів та фронтальних навантажувачів - програма Iron Women, що реалізується у партнерстві із Volvo Construction Equipment.

Хто може взяти участь у програмах

Згідно з повідомленням Мінекономіки, участь в програмах можуть взяти жінки від 18 років, які мають дійсне водійське посвідчення та досвід водіння.

Навчання є безоплатним і складається з теоретичного курсу (проходить онлайн) та практичних занять, які відбуваються в Київській або Тернопільській областях.

Навчання, проживання та харчування учасниць покриваються коштом проєкту Reskilling Ukraine. Детальніше про програми Reskilling Ukraine за посиланням.

Зазначається, що проєкт реалізується шведською неприбутковою організацією Beredskapslyftet у партнерстві зі "Сканія Україна" за інформаційної підтримки Міністерства економіки України.

Дефіцит робочих рук: жінок перенавчають чоловічим професіям

Мобілізація фахівців до лав ЗСУ стала важливим викликом для економіки, тому у Міністерстві економіки запропонували перекваліфіковувати жінок на ті професії, представники яких пішли воювати.

В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто "чоловічі" професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів - такі зараз реалії ринку праці. Перекваліфікація спеціалістів, разом із працевлаштуванням ветеранів - це головні виклики для уряду на ринку праці.

Нагадаємо, понад 1000 жінок подали заявки на участь у пілотному проєкті з підготовки водійок вантажівок. Цей проєкт не лише дає жінкам можливість отримати водійське посвідчення відповідної категорії, але й забезпечує їхнє подальше працевлаштування в транспортні компанії.

Також додамо, що в Україні продовжили реєстрацію на участь у пілотному проєкті з підготовки водійок автобусів She Drives – подати заявку можна до 15 жовтня.

Крім того, в Україні запустили освітню програму Iron Women, яка пропонує жінкам з усієї країни безоплатно отримати нові професійні навички, а саме — управління будівельною технікою.