НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Україна та Норвегія домовилися про продовження "транспортного безвізу"

вантажівка
Фото: depositphotos

До 30 червня 2025 року українські та норвезькі перевізники зможуть виконувати двосторонні та транзитні перевезення між Україною та Норвегією  без додаткових дозволів.

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зазначається, що безвіз діятиме для вантажівок стандарту Євро-5 та вище.

"Важливо, що на борту вантажівок водії зобов’язані мати при собі сертифікат, який підтверджує клас екологічності", - наголосили в Мінінфраструктури.

Також, на борту має бути витяг про наявність ліцензії на перевезення, додали у міністерстві.

Нагадаємо, українським перевізникам вже доступний «транспортний безвіз» з 37 країнами, включаючи Євросоюз. 

Напередодні  Україна та Боснія і Герцеговина досягли домовленості про додаткові дозволи на вантажні перевезення. Йдеться про 250 додаткових дозволів, що становить 80% від основної квоти.

Транспортний безвіз з ЄС продовжено з умовами

Нагадаємо, 20 червня у Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали Угоду про продовження лібералізації вантажних перевезень.

Підписана Угода містить кілька ключових змін. Вони стосуються як українських компаній, так і іноземних. Тобто всіх, хто виконує перевезення відповідно до Угоди.

Йдеться про:

  • Маркування вантажівок, що виконують перевезення відповідно до Угоди.
  • Необхідність для всіх водіїв мати ліцензію на перевезення чи інші підтверджувальні документи під час виконання перевезення.
  • Зобов’язання для перевізників, що слідують порожніми за товарами, мати підтверджувальні документи на товари, які вони планують завозити.

Також, оновлена Угода передбачає cтворення спеціальної робочої групи з представників України та ЄС для моніторингу виконання Угоди.

Джерело фото: ua.depositphotos.com