НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Українцям відкрили доступ до реєстру міжнародних автобусних маршрутів: які найпопулярніші

Українцям відкрили доступ до реєстру міжнародних автобусних маршрутів: які найпопулярніші
Фото: Freepik

Відтепер на порталі відкритих даних data.gov.ua доступний реєстр міжнародних автобусних маршрутів.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій.

Зазначається, що у реєстрі можна знайти детальну інформацію про міжнародні автобусні маршрути, включаючи назви цих маршрутів, графіки руху, розклади та зупинки, протяжність маршрутів, загальний час подорожей, а також дані про перевізників, які виконують ці маршрути.

Як повідомляють у відомстві, найпопулярніші напрямки – Київ, Одеса, Запоріжжя, а кінцеві пункти – Кишинів, Варшава, Прага.

"Публікація всіх маршрутів на порталі відкритих даних дозволяє не лише забезпечити прозорість у сфері, а створює передумови до повноцінного використання цих даних перевізниками та компаніями з онлайн-продажу квитків. Закликаю їх використовувати відповідні дані та продавати квитки лише на та маршрути, які мають офіційні дозволи", - зауважив заступник міністра розвитку громад та територій Сергій Деркач

Він додав, що опубліковані відкриті дані не містять інформації, яка може загрожувати національній безпеці України.

В Україні запрацював єдиний портал міжнародних автобусних маршрутів

В Україні запрацював єдиний портал офіційних міжнародних автобусних маршрутів autobus.gov.ua.

Приєднавшись до порталу перевізники отримують безоплатну можливість стати партнером єдиного державного ресурсу з легальними маршрутами.

Крім того, це місце, де після тестування та повноцінного запуску, пасажир зможе перевірити:

  • маршрут,
  • розклад руху,
  • придбати квитки безпосередньо на сайті перевізника.

Щоб пасажири змогли легко знаходити квитки на офіційні маршрути, перевізники можуть безкоштовно інтегруватись до порталу, написавши офіційний лист на електронну адресу [email protected].

Там потрібно вказати маршрути та один ресурс, де відбувається продаж квитків.

У 2023 році Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури відкрило 400 нових міжнародних маршрутів для автобусних перевізників. Така активність перевізників, що здійснюють закордонні автобусні перевезення, відбувається через збільшення попиту, зокрема, через війну.

За даними відомства, торік пасажиропотік за кордон саме автобусними рейсами становив близько 7,5 млн людей. Це трохи менше, ніж у перший рік повномасштабної війни – 8,5 млн пасажирів, проте в рази більше довоєнного періоду. Так, у 2021 році автобусами за кордон виїхали 1,2 млн пасажирів.