НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні створять електронний перелік автостанцій для легалізації їхньої діяльності

В Україні створять електронний перелік автостанцій для легалізації їхньої діяльності
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Міністерство розвитку громад та територій України ініціювало створення електронного переліку автостанцій для забезпечення їхньої легальної роботи.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Це нововведення стало можливим завдяки змінам до Постанови №176, які схвалив уряд. Перелік допоможе підвищити якість обслуговування пасажирів і перевізників, а також забезпечить відкритість даних про автостанції.

Формування переліку здійснюватиметься за заявницьким принципом. Власники автостанцій матимуть можливість самостійно вносити актуальну інформацію про кількість платформ, кас та вартість послуг для перевізників.

Внесені дані автоматично звірятимуться з іншими державними реєстрами.

"Заблокувати внесення до переліку нових автостанцій неможливо, адже всі відомості, що вносяться, будуть звірятися з іншими реєстрами автоматично. У разі помилки власник автостанції не обмежується у праві внести відомості повторно", - йдеться в повідомленні.

Заступник міністра розвитку громад Сергій Деркач наголосив, що створення переліку є першим кроком до впорядкування роботи автостанцій.

Це також допоможе вчасно реагувати на скарги пасажирів і перевізників та швидко вирішувати конфлікти. Офіційний запуск переліку заплановано на листопад 2024 року.

У відомстві відзначили, що нові правила не обмежать перевізників: усі дозволи на маршрути залишатимуться чинними до закінчення їхньої дії, незалежно від змін у переліку.

Зазначається, що це рішення має покращити транспортну інфраструктуру та підвищити якість надання послуг для пасажирів по всій Україні.

"За новими правилами можна буде чітко визначити, хто відповідає за надання послуг автостанцій. Завдяки цьому у випадку скарг пасажирів чи перевізників можна буде точно встановити, хто несе відповідальність за порушення або ненадання послуг, що допоможе швидко вирішувати конфлікти між перевізниками та власниками автостанцій", - наголошують у Мінвідновлення.

Третина автобусних маршрутів в Україні не обслуговується

Раніше Деркач розповідав, що на сьогодні в Україні відкрито майже 4000 внутрішніх автобусних маршрутів, але з них третина не обслуговується.

За його словами, з початком повномасштабного вторгнення ситуація на ринку внутрішніх перевезень зазнала значних змін, тому потребує актуалізації. 

"Ми плануємо переглянути всі зареєстровані внутрішні маршрути. Їх сьогодні майже 4000, з яких третина взагалі не обслуговується. Можливо, й більше, але ми про це не знаємо", - наголосив Деркач.

Він додав, що Мінінфраструктури планує подальшу цифровізацію ринку, зокрема задля спрощення процедури отримання дозволів на перевезення та відкриття нових маршрутів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com