НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Всі водії, які виконують міжнародні перевезення, повинні будуть мати "Код 95": як його отримати

вантажівка
Фото: Freepik

Оновлена у червні 2024 року процедура ліцензування перевізників передбачає необхідність проходження профільної підготовки водіями, що виконують міжнародні перевезення вантажів чи пасажирів. Йдеться про отримання так званого "Коду 95", що підтверджує професійну компетентність водія. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій.

Зазначається, що наразі в Україні вже 13 тисяч водіїв, які успішно підтвердили свою кваліфікацію та мають відповідні документи. Відповідна інформація внесена до електронного реєстру водіїв.

"Кваліфікаційна карта водія – це офіційне підтвердження наявності у водія необхідної кваліфікації для здійснення вантажних перевезень масою понад 3,5 тонни для категорій "C", "D" і "E". Водій отримує це свідоцтво після успішного проходження спеціальних курсів. Свідоцтво видається у формі пластикової картки та дійсне протягом 5 років", -пояснюють у Мінінфраструктури.

У відомстві підкреслюють, що наявність кваліфікаційної картки в українських водіїв дозволяє не лише привести ліцензування перевізників у відповідність до стандартів ЄС, а у першу чергу засвідчує наявність відповідних навичок та знань у водіїв, сприяє безпеці руху та дає можливість уникати зайвих труднощів під час навантаження, вивантаження та виконання перевезень. 

Як отримати  "Код 95"

Як повідомляють в Мінінфраструктури, відповідно до ліцензійних умов, всі водії з серпня 2025 року повинні будуть мати кваліфікаційну картку водія.

Отримати її можна на профільних курсах. Сьогодні в Україні є 21 сертифікований навчальний центр. Загалом ці центри мають 24 навчально-тренажерні класи, що забезпечують таке навчання у Київській, Львівській, Одеській, Дніпровській, Харківській, Вінницькій, Рівненській, Закарпатській, Чернігівській, Чернівецькій областях.

Перелік навчальних центрів можна знайти за посиланням.

Триває навчання один тиждень для досвідчених водіїв та від 4 до 8 тижнів – для тих водіїв, які отримали посвідчення водія після 2021 року. Основна частина курсу, як правило, відбувається онлайн. 

"Оновлені вимоги до підготовки водіїв спрямовані на забезпечення відповідності кваліфікації українських перевізників європейським стандартам. Це дозволяє покращити якість та безпеку перевезень, що, своєю чергою, сприяє інтеграції України в європейський транспортний простір", - зауважують у відомстві.

Транспортний безвіз з ЄС продовжено з умовами

Нагадаємо, 20 червня у Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали Угоду про продовження лібералізації вантажних перевезень.

Підписана Угода містить кілька ключових змін. Вони стосуються як українських компаній, так і іноземних. Тобто всіх, хто виконує перевезення відповідно до Угоди.

Йдеться про:

  • Маркування вантажівок, що виконують перевезення відповідно до Угоди.
  • Необхідність для всіх водіїв мати ліцензію на перевезення чи інші підтверджувальні документи під час виконання перевезення.
  • Зобов’язання для перевізників, що слідують порожніми за товарами, мати підтверджувальні документи на товари, які вони планують завозити.

Також, оновлена Угода передбачає cтворення спеціальної робочої групи з представників України та ЄС для моніторингу виконання Угоди.