Ціна на цукор в Україні може збільшитись через зростання вартості газу: на скільки і коли

Ціна на цукор в Україні може збільшитись через зростання вартості газу: на скільки і коли

Через збільшення посівних площ цукрових буряків та його високого врожаю є всі передумови, щоби вартість цукру знижувалася. Але через подорожчання газу, що становить до 80% витрат у собівартості виробництва, ціна може лише зрости

В Україні стартував збір цукрових буряків. Так, станом на кінець вересня заводи переробили 746,9 тисяч тонн цукрових буряків і виробили 90,6 тисяч тонн цукру. Через високу врожайність ціна на цукор уже стабілізувалася, і зараз кілограм "білого золота" коштує щонайменше на 10% нижче, ніж у серпні. Однак, незважаючи на оптимістичні прогнози, існують інші причини, що можуть стимулювати подорожчання. Delo.ua розповідає про них.

За даними "Укрцукор", у поточному маркетинговому році площа посівів під цукрові буряки становить 220,6 тисяч гектарів. Минулого року - 206 тисяч гектарів. Прогноз щодо врожайності також показує позитивну динаміку: торік 470-475 центнерів з гектара, а цього року — 480 центнерів з гектара.

Плюс до всього збільшилася кількість заводів із виробництва цукру: 2020-го працювало 15 підприємств, а цього року вже 20.

За прогнозом "Укрцукор", поточного маркетингового року українським підприємствам вдасться виробити цукру в межах 1,45 млн тонн. Минулого року ця цифра склала 1,01 млн. тонн. Виходячи з оптимістичного прогнозу, кінцева ціна вже становить 18-20 гривень за кілограм цукру при тому, що ще в серпні він коштував 21-22 гривні за кілограм.

Проте експерти "Укрцукору" не поспішають прогнозувати ціну на цукор в Україні до кінця року через вартість газу, яка закладається в собівартість товару і постійно зростає. Якщо торік у собівартість товару закладали 40% витрат на газ, то 2021 року — 70-80%.

"Зараз складно робити прогнози, якою буде ціна на цукор в Україні наприкінці року, тому що вартість газу вже зросла в рази. Якщо минулого року ціна на газ становила 7-8 гривень, то цього року за куб сплачують уже 28 гривень", - зазначив експерт "Укрцукор" Назар Михайловін.

Крім того, за такої врожайності є шанси збільшити експорт. Але з приходом пандемії 2020 року більшу частину українського експортного ринку — Узбекистан та Азербайджан — поглинула Росія. Через складнощі у логістиці Україна зараз не може експортувати туди "біле золото", тому цим країнам дешевше закуповувати його у Росії.

За словами Назара Михайловина, щоб усунути ситуацію з експортом, державі необхідно запровадити дотації на вивезення цукру. Також потрібні дотації на вирощування цукрових буряків, оскільки зараз фермер на один гектар витрачає близько 42 тисяч гривень із ПДВ за давальницькою ціною 1200-1300 гривень із ПДВ за тонну.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua

Джерело фото: Depositphotos