Бухгалтера Місто Банку судитимуть за приховування його неплатоспроможності від НБУ

місто банк

Головне управління поліції у Києві завершило розслідування щодо колишнього головного бухгалтера Місто Банку за фактом фальсифікації нею фінансових документів та звітності фінустанови, а також приховування його неплатоспроможності.

Як йдеться у повідомленні Київської міської прокуратури, жінці інкримінують відповідну статтю 220-2 Кримінального кодексу. Справу передано до Печерського районного суду Києва для розгляду по суті.

Відповідно до матеріалів слідства, у період із грудня 2018 по грудень 2020 року підозрювана фальсифікувала звітність про майно банку та надавала таку інформацію Національному банку України з метою приховування сталої фінансової неспроможності своєї фінустанови.

Нагадаємо, тимчасову адміністрацію в Місто Банк запровадили на підставі рішення НБУ від 14 грудня 2020 року, яким його було віднесено до категорії неплатоспроможних, а 26 січня 2021 року регулятор вирішив цей банк ліквідувати. Наступного дня Фонд гарантування вкладів почав виплачувати гроші вкладникам цієї фінустанови.

Проте 17 січня 2022 року Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення НБУ щодо ліквідації цієї фінустанови, задовольнивши відповідний позов власника Місто Банку Івана Фурсіна.

При цьому позиція ФГВФО і НБУ полягає в тому, що скасування судом рішень про ліквідацію банків не веде до фактичних наслідків, оскільки фінустанови, для яких встановлено факт неплатоспроможності, просто неможливо "оживити" шляхом ухвалення судового рішення, навіть якщо це рішення Верховного суду, як це сталося раніше із Златобанком. Проте в останньому випадку ФГВ на початку лютого 2021 року вдалося відновити контроль над Златобанком, і в результаті з його ліквідацією все ж таки погодився й Верховний суд.