НБУ підвищив облікову ставку до 10%: серед ризиків — ескалація Росією військового конфлікту

НБУ підвищив облікову ставку до 10%: серед ризиків — ескалація Росією військового конфлікту

Національний банк України з 21 січня 2022 року підвищує облікову ставку з 9% до 10%, про це повідомила прес-служба НБУ. Регулятор вважає, що жорсткість монетарної політики сприятиме утриманню під контролем інфляції.

НБУ продовжує підвищення облікової ставки, які розпочалися у березні 2021 року.

"Правління Нацбанку ухвалило рішення підняти облікову ставку до 10% річних. Реалізація значної кількості проінфляційних ризиків потребує посилення монетарної політики НБУ для покращення інфляційних очікувань та забезпечення сталого зниження інфляції до 5%", – йдеться у повідомленні.

Ключовими ризиками в НБУ називають ескалацію Росією військового конфлікту і довший і суттєвіший, ніж очікувалося раніше, зліт цін у світі.

"Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%, враховуючи реалізацію низки проінфляційних факторів. Зокрема, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими, ніж очікувалося раніше. Це буде не лише тиснути на виробничі витрати бізнесу, але і вимагати поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігається значний ціновий тиск з боку країн – торгових партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень», — заявив регулятор.

До проінфляційних ризиків також входять формування додаткового девальваційного та цінового тиску через погіршення умов торгівлі або різке скорочення врожаїв після минулорічних рекордів, а також зростання споживчих цін через збільшення витрат бізнесу на оплату праці при пожвавленні трудової міграції під час спаду пандемії коронавірусу.

У НБУ зазначають, що готові діяти рішуче за умови подальшої активізації проінфляційних факторів.

У березні Нацбанк вирішив підвищити облікову ставку до 6,5%, а вже у квітні – одразу до 7,5%. У червні було вирішено залишити її на тому ж рівні, а 22 липня - підвищити до 8%. У грудні ставка зросла до 9,0%.

Облікова ставка — це вартість кредитів, які НБУ видає комерційним банкам щодо довгострокового чи короткострокового рефінансування. Цей показник має визначати ціну кредитів над ринком. Ставка підвищується зниження інфляції до цільового рівня 5%.

Фото: Depositphotos