Не було грошей: член наглядової ради "Укрпрофбанку" Юркевича у суді розповів про схеми виведення мільйонних активів з банку

Член наглядової ради "Укрпрофбанку" Юркевича у суді розповів про схеми виведення мільйонних активів з банку
Член наглядової ради "Укрпрофбанку" Юркевича у суді розповів про схеми виведення мільйонних активів з банку

Член наглядової ради ПАТ "Український професійний банк" Володимир Сидоренко розповів деталі проведення скандального засідання, на якому кредитний портфель банку був виведений за копійки.

Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на судове засідання у Дніпровському районному суді міста Києва 2 лютого 2022 року (див. тут,  тут   і тут ).

Як повідомлялося, кримінальне провадження  №22018000000000349 розслідувала Служба безпеки України. В його рамках екс-в.о. голови правління ПАТ "Укрпрофбанк" Олексій Каргаполов обвинувачений за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України. Судовий процес по цій справі триває з 2019 року. Допит свідків почався у грудні 2021 року. Максимальний строк позбавлення волі за звинуваченнями шість років. Це тільки один епізод, який виділили з загального кримінального провадження СБУ (№42015100000000795) по схемам виводу активів зі збанкрутілого УПБ. 

Також на днях Фонд гарантування вкладів фізосіб заявив ЗМІ, що бізнесмен Анатолій Юркевич та дочірнє підприємство "Мілкіленд-Україна" є пов`язаними особами/контролерами та остаточними ключовими учасниками у структурі власності збанкрутілого "Укрпрофбанку". А УПБ подав цивільний позов проти Каргаполова на суму 226,2 млн грн.

Суд викликав свідка по справі – Володимира Сидоренка, який на момент здійснення злочину, 26 травня 2015 року, був членом наглядової ради "УПБ".

Відповідно до обвинувального акту, 26 травня 2015 року відбулося засідання Наглядової ради та правління ПАТ "УПБ", в ході якого було прийнято рішення укласти договір із ТОВ "ФК Аурум фінанс". Згідно умов договору, банк уступав цій фірмі права вимоги за кредитними договорами з юридичними особами.

"У засіданні наглядової ради банку приймало участь до двадцяти осіб. Керівництво банку переконувало нас, що аби врятувати банк, необхідно підписати договори переуступки кредитних договорів з деякими компаніями. На той час у банку було обмаль грошей", – пояснив Володимир Сидоренко. 

При цьому, свідок зауважив, що особисто не був присутній на цьому засіданні – протокол засідання йому передали для ознайомлення. Сидоренко зазначив, що керівництво банку час від часу застосовувало практику дистанційних засідань – бо не всі члени наглядової ради мали можливість прибути на місце зборів через зайнятість. 

"Тому ми могли обговорювати проблемні питання і голосувати по телефону", – зазначив він.

Суддя Світлана Старовойтова зазначила, що в той час як ТДВ "Меблевий комбінат "Стрий" (надав в заставу банку своє майно) мав заборгованість перед банком 2 млн 280 тис доларів США, 1,8 млн євро та 1,7 млн грн, правління, але "УПБ" продало цей борг всього за 4,6 млн грн.

Як повідомлялося, у січні 2022 року Велика Палата Верховного суду прийняла прецедентне рішення про незаконне виведення у 2015 році активів з "Укрпрофбанку". Суд встановив, що правочини по виведенню активів (ліквідної нерухомості) з "Укрпрофбанку" через ФК "Аурум Фінанс" є нікчемними та повернув банку права вимоги на майно, що належало МК "Стрий". Ці операції були штучними – грошей у банку на той момент не було і заборгованість ніхто не погашав, що і підтвердив у Дніпровському суді свідок Сидоренко.

Присутній на засіданні обвинувачений Олексій Каргаполов відмовився коментувати журналістам, чи розумів він, що через підписання подібних договорів могла настати кримінальна відповідальність.

У попередньому засіданні суду, за повідомленнями ЗМІ, адвокат Каргаполова напав на журналіста. Цей адвокат – Денис Дьяков – працює в юркомпанії "Капітал", де керуючим партнером є Тетяна Козаченко (як адвокат представляла інтереси Юркевича). А сам Олексій Каргаполов може бути пов'язаний з групою осіб – бізнесменами Анатолієм Юркевичем, Сергієм Сподіним, Віктором Капустіним, Вадимом Гордієвським, Юрієм Каплуном та Алексом Мардером, які тим чи іншим чином фігурували у справах про банкрутство "Укропрофбанку" або/та "Кредитпромбанку". 

Крім всього іншого Юркевич та Сподін пов’язані через фірму "Банкомзв’язок". Її майно – столичну комерційну будівлю 5,8 тис. кв. м по вул. Кирилівська, 69 (вул. Фрунзе, 69) – також за схемами, що розслідує СБУ, у 2015 році було виведено з під іпотеки УПБ. Згодом це дозволило "Банкомзв’язку" перевести це майно на словацьких громадян.

Віктор Капустін – ексголова правління "Укрексімбанку" (2005-2010 рр.), за часів якого, як писала ЛІГА.net, банком було видано найбільше проблемних кредитів. Фірми Юркевича та Сподіна також фігурують у справах по проблемних кредитах "Укрексімбанку".

28 травня 2015 року НБУ визнав УПБ неплатоспроможним. 29 травня ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію. Напередодні цього з банку було незаконно виведено активів на 3,1 млрд грн. ФГВФО визнав нікчемними ці правочини банку 

У оновленому Меморандумі з МВФ Україна зобов’язалась активізувати повернення активів збанкрутілих банків з метою зменшення вартості банкрутства банків для українських платників податків. Та притягнути винних до відповідальності.