Суд остаточно узаконив виведення з ринку банку "Капітал"

Суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій про віднесення ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію
Решение Верховного Суда является окончательным и обжалованию не подлежит. Фото: FinBalance

19 січня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою акціонерів ПАТ "АКБ "Капітал".

Таким чином, суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій щодо правомірності рішень Національного банку України (НБУ) про віднесення ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію.

Як повідомляє прес-служба регулятора, рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

За інформацією НБУ, позивачами у цій справі були власники суттєвої участі у ПАТ "АКБ "Капітал" — ТОВ "Промгаз України" (15% акцій) та Руслан Щербань (34% акцій).

Начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук зазначив, що Верховний Суд у ході розгляду справи вирішив, що для відкриття касаційної скарги немає підстав та відмовив у відкритті касаційного провадження.

"Таким чином, постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2021 року та рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2021 року у справі № 826/15723/17, якими підтверджено правомірність рішень НБУ про віднесення ПАТ "АКБ" неплатоспроможних та його ліквідацію залишаються в силі", – заявив Григорчук.

Раніше повідомлялося, що 12 лютого 2021 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив контроль над ВАТ "АКБ "Капітал".

Нагадаємо, банк "Капітал" створено у 1991 році. У серпні 2014 року Михайло Епель, який володів 18,4209% акцій банку, вийшов з числа його акціонерів, тоді як Руслан Щербань збільшив участь до 20,4142% з 18,2759%, ТОВ "Промгаз України" зберегло участь у статутному капіталі на рівні 15,4592%, ТОВ "Техногранд плюс" — 24,7324%.