Ефект "Сінево". Чим "відгукнеться" податковий конфлікт навколо найбільшої мережі аналізів і до чого тут голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев

Ефект "Сінево". Чим "відгукнеться" податковий конфлікт навколо найбільшої мережі аналізів і до чого тут голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев

Під кінець бюджетного року Державна податкова служба потрапила до великого репутаційного скандалу. Найбільшої мережі здачі аналізів "Сінево", яка є частиною шведського холдингу "Медікавер", необґрунтовано, як вважає компанія, донарахували 1,1 млрд. гривень податків - майже 50% річного обороту.

У ДПС вже заявили, що в. о. голови Михайла Титарчука "взяв ситуацію під особистий контроль". Проте, навіть якщо історія закінчиться благополучно для бізнесу, це серйозний сигнал про необхідність кадрових перестановок у керівництві ДПС. А за них зараз відповідає голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев.

Зіграли на випередження

У четвер "Сінево Україна" оприлюднила прес-реліз, в якому звинуватила податкову службу в необґрунтованому донарахуванні 1,1 млрд гривень податків у результаті планової виїзної перевірки, яка тривала з серпня 2021 року. Компанія нібито не надала для перевірки необхідні документи, що підтверджують її витрати. При цьому у "Синєво" стверджують, що на всі запитання інспекторів відповіли, а факти передачі документів зафіксовані. Компанія має намір оскаржити результати перевірки у суді. Як з'ясувалося надалі з прес-релізу з реакцією ДПС, у "Сінево" також скористалися своїм правом на заперечення проти результатів перевірки усередині структури податкових органів. Це заперечення буде розглянуто до 20 грудня.

З погляду комунікацій у "Сінево", безумовно, зіграли на випередження. Звернення до президента Зеленського, прем'єра Шмигаля, в Офіс бізнес-омбудсмена та посольство Швеції (компанія є частиною шведського холдингу "Медікавер") - це, швидше, "підстрахувальні" заходи на випадок, якщо ДПС усередині структури не розгляне скаргу компанії на її користь. І тут комунікаційники компанії одержують "залік".

А ось у податковій можна констатувати повний розбрід та хитання як з погляду зовнішніх комунікацій, так і з погляду ставлення загалом до великих платників податків та "прозорих" іноземних інвесторів. Як і в гучному випадку з "Новою Поштою", коли у співробітників Держспоживслужби нічого не ікнуло від виписаного штрафу в 326 млн грн. У фіскалів також, мабуть, не спрацював внутрішній інстинкт самозбереження, якщо вони все ж таки прийняли рішення винести ухвалу щодо "Сінево" з такою величезною сумою.

Навіть якщо в компанії були порушення, очевидно, що з репутаційної точки зору було б набагато розумніше не виносити сміття з хати і не доводити до такого листа "Сінево", за який тепер, як і за "Нову Пошту", впишуться десятки, якщо не сотні найбільших підприємців та міжнародних структур.

Розбрід та хитання в ДПС

Однак на ситуацію, що склалася, потрібно дивитися в контексті всіх подій, які відбуваються навколо податкових органів. У своєму недавньому інтерв'ю " Інтерфаксу " голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев заявив, що незабаром у податковій та на митниці очікуються великі кадрові перестановки. У тому числі це пов'язано нібито з небажанням керівництва фіскального відомства ефективно боротися зі скрутками ПДВ, обсяги яких сягають 5 млрд гривень на місяць.

Така заява звучить особливо цікаво на тлі інформації, згідно з якою знедавна Данило Гетманцев чи не самостійно призначає керівників на ключові пости у митних органах, а також просуває своїх людей до керівництва ДПС у регіонах. У цьому в. о. голови ДПС Михайло Титарчук, який "взяв під особистий контроль" справу "Синєво", мабуть, взагалі від цих кадрових перестановок самоусунувся.

Більше того, за деякими даними, саме Гетманцев ініціював недавній переполох із блокуванням податкових накладних від великих компаній-експортерів, коли від підприємств в ультимативному порядку стали вимагати відсоток від сум у накладних як "відкат" за проходження документів. Під "роздачу" тоді, за даними учасників ринку , потрапили такі компанії, як "Кернел", МХП, ДПЗКУ, "Баядера", "Промринок", "Нива Переяславщини", Київський маргариновий завод та ще сотні великих компаній по всій країні.

"Титарчук повністю курується Гетманцевим і останнім часом виконує все, що той рекомендує. Гетманцев же за останній рік ухвалив безліч вкрай шкідливих для бізнесу рішень, які вже призвели до спаду ділової активності та погіршення наповнення бюджету. Тепер же він намагається вирішити цю проблему за рахунок ще більшого тиску на підприємців, збільшення податків та масштабних перевірок. Зараз під перевірки ДФС потрапили 15 тисяч компаній", - пояснив співрозмовник видання The Page .

Сам Гетманцев у своєму Телеграм-каналі вибачився за те, що відбувається, і попросив постраждалих надсилати документи на перевірку. Проте на ринку не припиняються чутки, що таким чином голова податкового комітету Ради намагається з'ясувати, хто з великих платників податків все-таки не проти поділитися своїми грошима заради "високих ідеалів революції".

Динаміка негативна

Тут слід нагадати, що тиск на "білий" бізнес, такий як "Сінево", відбувається на тлі того, що, за даними Мінфіну, фіскальні та митні органи не змогли подолати контрабанду навіть на тлі прийнятих РНБО рішень щодо боротьби з найбільшими контрабандистами (за словами самого Гетманцева, митниця недоотримує щонайменше 50 млрд грн). І що незважаючи на звільнення головних кураторів "скруток" - першого віце-прем'єра Олексія Любченка та його "помічника"   - Екс-і. о. голови ДПС Євгена Олійникова, торгівля фіктивним ПДВ нікуди не поділася.

Податкова залишається лідером скарг підприємців до Офісу бізнес-омбудсмена: з податковими питаннями туди приходить 65% скаржників, причому у третьому кварталі 2021 року кількість скарг на ДПС стрімко зросла. Основні теми скаргневиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних, зупинення їх реєстрації, податкові перевірки, безпідставне включення до списків ризикових платників податків.

При цьому інвестиційна привабливість країни і так летить у тартарари: згідно з опитуванням Європейської Бізнес Асоціації, майже 60% гендиректорів вважають клімат несприятливим, третина впевнені, що за останні півроку ситуація для підприємницької діяльності тільки погіршилася. Такі ситуації, як склалася навколо міжнародного інвестора "Сінево", лише підтверджують, що про позитивні тенденції для бізнесу в країні стараннями таких діячів, як Гетманцев та Титарчук, говорити поки що дуже рано.