Підписати декларацію з лікарем: як знайти зараз приватну клініку з договором від НСЗУ

Підписати декларацію з лікарем: як знайти зараз приватну клініку з договором від НСЗУ

Перевагою участі у програмі медгарантій приватні мережі бачать лояльність клієнтів, а недоліком – низькі тарифи на послуги

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Медична реформа стала одним із найуспішніших проектів уряду Гройсмана: на сьогоднішній день мільйони українців мають можливість лікуватися у обраного лікаря та безкоштовно отримувати медичні послуги за гарантованим списком. Система влаштована просто — лікарня укладає договір із НСЗУ про надання первинної чи спеціалізованої допомоги, набирає пацієнтів-декларантів у разі первички або веде облік наданих послуг за напрямками, а за підсумками звітного періоду отримує оплату за фіксованими тарифами.

На даний момент у системі державних гарантій беруть участь 3225 медичних закладів у всій країні. Окрім комунальних та докторів-ФОПів, є у цьому списку і приватні клініки, проте їх досі дуже мало – лише близько 8% від загальної кількості. Delo.ua з'ясували, де найбільше приватних лікарень, що безкоштовно лікують, чи вигідно медичному бізнесу співпрацювати з державою, а бонусом розповідаємо, як знайти приватну клініку з безкоштовними послугами у вашому місті.

Скільки приватних лікарень укладають декларації та надають безкоштовні послуги

За даними НСЗУ, станом на кінець 2019 року надавати безкоштовно медичну допомогу за програмою держгарантій погодилося 168 приватних клінік, а наприкінці 2020 року таких було вже 270 закладів. Однак на даний момент тих, хто підписав договір, стало трохи менше — 255 . Втім, у Службі все одно зазначають, що кількість приватників у програмі з кожним роком зростає, що свідчить про певний інтерес бізнесу до такої співпраці.

Найчастіше бізнес відгукується на пропозицію про співпрацю з державою у Києві (41), Дніпропетровській (30) та Одеській (17) областях, а ось найрідше договори підписують у Миколаївській, Луганській, Черкаській та Чернігівській областях — тут таких за 1-2 закладами . З початку цього року Нацслужба здоров'я виплатила приватним медустановам первинки 462,33 млн грн, а клінікам зі спеціалізованою медичною допомогою — 221,67 млн. При цьому найвищі суми припали на оплату гемодіалізу, амбулаторних послуг загального профілю та хірургічні операції.

Тарифи мають бути вищими: чому бізнес неохоче бере участь у програмі медгарантій

Можливо, бізнес і співпрацював би з владою у питанні охорони здоров'я частіше, але поки що не вважає вигідними тарифи за держпрограмою . "Давайте уважно подивимося на тарифи, які пропонує НСЗУ для надання медичної допомоги - вони надто низькі для того, щоб бізнес серйозно розглядав участь у держпрограмі медгарантій", - розповіли в одній із приватних клінік Києва.

Там пояснили, що пацієнт, який надійшов до приватної клініки, розраховує, що та в повному обсязі і на відповідному рівні забезпечить йому медичні послуги, харчування, перебування в стаціонарі та необхідні медикаменти. "Але терміни лікування в окремих випадках можуть бути досить суттєвими, іноді потрібні препарати з міжнародних протоколів лікування, які не передбачені програмою держгарантій. Тарифи ж не відповідають витратам в описаному випадку", - повідомили в медзакладі.

Схожа думка і у головного виконавчого директора МС "Добробут" Вадима Шекмана . "На сьогоднішній день ми підписали договір з НСЗУ за направленням вакцинації та відкрили на базі наших центрів два пункти вакцинації від Covid-19. Щодо інших напрямків, поки, на жаль, ми не знайшли спосіб співпраці з НСЗУ . Адже щодня працюємо над покращенням якості послуг та сервісу в "Добробут". Для нас це дуже важливо і ми не можемо собі дозволити знизити стандарти якості, працюючи в рамках тарифів НСЗУ . Наші послуги коштують дорожче, не тому що ми хочемо більше заробляти, а тому що ми сплачуємо податки, білу зарплату персоналу, утримуємо клініки, купуємо обладнання, оплачуємо комунальні послуги тощо", - зазначив у коментарі Шекман.

У мережі клінік сподіваються, що держава забезпечить необхідний механізм співпраці приватного сегменту медицини з НСЗУ: наприклад, будуть актуалізовані тарифи , які реально зможуть покривати видаткову частину або буде прийнято прозору та зрозумілу систему співоплати . "У такому разі, ми із задоволенням працюватимемо з НСЗУ: наші послуги для пацієнта стануть дешевшими, існуватиме ринок і пацієнти вибиратимуть, де лікуватися", - каже головний виконавчий директор МС "Добробут".

Що говорять у приватних клініках про свій досвід роботи з НСЗУ

Однак частина приватних клінік все ж таки прийняла рішення про участь у програмі медичних гарантій. Кажуть, розвивають сімейну медицину, отримали тисячі клієнтів, їхню лояльність та рекомендації медзакладу знайомим. Про досвід надання безкоштовної медичної допомоги Delo.ua розповіла завідувачка служби сімейної медицини, лікар загальної практики мережі медичних центрів "Гармонія здоров'я" Анастасія Турлакова.

За її словами, клініки працюють за програмою надання первинної медичної допомоги за договором із НСЗУ вже близько трьох років. Керівництво вирішило працювати у напрямі підтримки та розвитку сімейної медицини у зв'язку з актуальністю цього питання . Згідно з договором, "Гармонія здоров'я" у повному обсязі надає послуги первички, а також бере участь у програмі вакцинації населення від COVID-19 – таким чином мережа полегшує своїм пацієнтам пошук можливості отримати щеплення. У майбутньому планується надання спеціалізованої медичної допомоги.

"Станом на кінець серпня 2021 року з лікарями клініки підписали декларації понад 10 тисяч пацієнтів. Звичайно, ситуація з епідемією та необхідність вакцинуватися трохи підштовхнула населення визначитись із вибором лікаря", - розповідає Турлакова.

Вона зазначає, що в середньому на місяць до кожного з їхніх сімейних лікарів звертаються близько 400 разів, за винятком віддалених консультацій, яких у розпал захворюваності було дуже багато. "Наші сімейні лікарі не хвилюються через кількість декларацій, оскільки "Гармонія здоров'я" подбала про організацію реєстрації цих декларацій та забезпечила оплату праці так, щоб лікарі могли спокійно працювати і не нервуватись. На наш досвід, потрібно приблизно 3-4 місяці, щоб лікар набрав 1800 декларацій", - каже завідувачка.

Проте лікар зазначає, що рекомендована оптимальна кількість декларацій для одного сімейного лікаря — 1800 дорослих або 900 дітей — це надто велике навантаження, тому тарифи НСЗУ мають бути вищими .

Вона зізнається, що організація роботи з пацієнтами з деклараціями вимагає багато ресурсів , тому участь у програмі медичних гарантій не можна назвати легкою справою: "Щодня клініка отримує новий виклик, який успішно проходить. Усі документи, кількість наданих послуг, кількість ув'язнених декларацій, доступність будівлі для маломобільних груп населення, можливість здачі аналізів, кількість напрямків, виписаних рецептів, виконаних маніпуляцій, можливість безперервного надання послуг та достовірність інформації - все під контролем різних служб та НСЗУ, зокрема".

На думку Турлакова, перевагою для бізнесу може бути те, що пацієнти з деклараціями у сімейних лікарів довіряють їм, а тому будуть лояльні до клініки та зможуть чесно порекомендувати її послуги близьким та знайомим.

"Задоволені, але є ризики": приватна клініка з 50 000 деклараціями про держпрограму

Окремою категорією приватного сегменту медицини є лікарні, чия бізнес-модель майже повністю побудована на співпраці з державою. Так, із сімейними лікарями мережі клінік "Мій Лікар" клієнти уклали близько 50 тисяч договорів, що робить її найбільшою приватною клінікою (юрособою) за кількістю декларацій. Мережа одна з перших підписала договір із НСЗУ після запуску реформи у 2018 році.

"Для нас це був медичний стартап, який запускався одночасно зі створенням нової ніші на медичному ринку України. Звичайно, ми робили для себе фінансові розрахунки, але ніхто точно не міг сказати, як відреагує населення на можливість підписати декларацію з приватною клінікою", - розповідає генеральний директор клінік "Мій Лікар" Іван Лебедєв .

Поки лікарні мережі надають лише безкоштовну первинну медичну допомогу — у поточних тарифах вторинного керівництва компанія поки що не бачить можливості навіть просто вижити . Втім, мережа задоволена співпрацею з НСЗУ, незважаючи на те, що проект ще жодного разу не отримав прибуток.

"Одна з головних причин цього - досить великі зобов'язання згідно з договором з НСЗУ та наші власні вимоги до якості сервісу для пацієнтів. Судіть самі: за 400 грн на рік за пацієнта 19-40 років ми маємо надати безлімітну кількість консультацій лікаря, деякі безкоштовні аналізи, вакцини за календарем і т. д. Але крім цього потрібно виплачувати зарплати лікарям, орендувати задовільне за всіма критеріями приміщення, утримувати контакт-центр з армією добре навчених операторів та ще 20-30 осіб, які обслуговують роботу клініки, починаючи від юристів та бухгалтерів і закінчуючи постачанням і логістикою", - каже генеральний директор.

За його словами, у серпні 2021 року компанія отримала від НСЗУ два млн грн, але ця сума, як і раніше, не покриває всі потреби. Незабаром мережа сподівається досягти такого рівня кохання від пацієнтів, щоб завантажити лікарями та деклараціями усі відділення. За розрахунками компанії, після 30-40 відділень мережа має вийти на прибуток.

Лебедєв наголошує, що НСЗУ є дуже прогресивною структурою щодо більшості інших державних підрозділів . "Я був приємно вражений відкритістю даних, доступних на сайті у форматі дашбордів Power BI, своєчасним розглядом договорів, досить стабільним фінансуванням. Але не можна забувати, що до цього всього додається державні керівники, які люблять часто дивувати бізнес креативними рішеннями", - говорить гендиректор.

На думку Лебедєва, більшість тих, хто вже працює з НСЗУ, не розраховують на цю співпрацю як на джерело основного доходу . "Конкурентів, з якими я спілкувався, можу поділити на дві групи: які думають, що це надприбутково, і хто вважає, що це зовсім збитково. Другі, як правило, просто вважають за краще. Але у нас інший досвід. Ми приймаємо бізнес-модель продуктово-сервісної компанії, яка працює з "підпискою" (за аналогією з SaaS в IT-компаніях), в той же час до нас можна застосувати модель аутсорс-компанії, якщо розглядати час лікаря як ресурс. і впевненіше планувати економіку. Інша бізнес-модель відрізняє нас від більшості інших клінік. Це і є основною перевагою роботи з НСЗУ», — пояснює керівник мережі.

Також він перераховує недоліки співпраці з державою, найголовнішим є ризик прогоріти, якщо НСЗУ одного разу не підпише з ними договір . "Нашому бізнесу прийде кінець в один день. Це може бути поганою новиною не лише для наших інвесторів, а й для тисяч пацієнтів, лікарів та інших наших співробітників. Хотілося б розробити якийсь механізм, де НСЗУ враховуватиме можливі наслідки", - каже Лебедєв.

Крім того, бізнес може втрачати пацієнтів у разі звільнення лікаря : "Ми інвестуємо чималі кошти на залучення декларацій, платимо лікареві зарплату, поки у нього мало декларацій, а він потім бере і звільняється, та ще й пацієнтів своїх може забрати. У результаті інвестор завжди втрачає, якщо лікар трапляється не той.

Генеральний директор мережі розповів і про інше неочевидне підводне каміння: "Один-два рази на рік НСЗУ робить перевірку і щось там у себе перераховує, внаслідок чого ви можете отримати вимогу повернути суттєву суму грошей, яка утворює великі провали у вашій ліквідності" . Причини цього як особливості обліку НСЗУ, так і помилки ваших співробітників при оформленні ліцензій і договорів.

Остання ж проблема, про яку згадав Лебедєв, — це слабка інформаційна кампанія про приватні клініки від держави , адже майже всі знають, що можна підписати декларацію з лікарем, але мало хто замислюється, що це може бути лікар у приватній клініці.

Як дізнатися, яка приватна лікарня у місті лікує своїх клієнтів безкоштовно (інструкція)

Як вірно зазначали представники бізнесу, більшість людей справді не в курсі про те, в яких приватних клініках вони можуть підписати декларацію із сімейним лікарем або отримати безкоштовну спеціалізовану допомогу. Приватники, звичайно, розміщують дані про це на своїх сайтах або маркують свої приміщення наклейками, але такої реклами явно недостатньо.

Водночас МОЗ та НСЗУ не займаються інформуванням населення про конкретні заклади, хоча останнє відомство все ж має спеціальні дашборди про приватні клініки, які підписали договір. Проте з їх використанням можуть виникнути складнощі – кнопки панелей інтуїтивно не зрозуміти.

Як розібратися з сервісом НСЗУ та знайти приватну клініку з договором (інструкція)

  1. Зайдіть на сайт НСЗУ за посиланням ;
  2. Виберіть розділ " Е-дані ";
  3. Зліва натисніть на злодій пункт " Аналітичні панелі (дашборди) ";
  4. У середньому розділі виберіть " Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій ";
  5. Потім знову натисніть на " Укладені договори про медичне обслуговування населення ";
  6. Зліва у фільтрах виберіть спочатку потрібну область реєстрації, потім - населений пункт, а потім форму власності - "Приватна (без ФОП)";
  7. Фільтри спрацюють автоматично, а на центральній панелі відобразиться список приватних лікарень із договором: при натисканні на одну з них перекидає на сайт клініки, але в окремих випадках його доведеться шукати за назвою самостійно.

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua