Соціальна відповідальність грального бізнесу посилюється: UGC запустила проект психологічної допомоги гравцям

Соціальна відповідальність грального бізнесу посилюється: UGC запустила проект психологічної допомоги гравцям

Україна все глибше інтегрується у світове бізнес-середовище, і все частіше наші компанії та профільні асоціації, які об'єднують представників однієї чи кількох галузей, приєднуються до міжнародних ініціатив.

Однією з таких ініціатив є Глобальний договір ООН (ДМ ООН) – міжнародна ініціатива для бізнесу у сфері корпоративної соціальної відповідальності та сталого розвитку. Створений у 2000 році, ДД ООН став важливим інструментом залучення бізнесу у формування та просування цілей сталого розвитку ООН. Договір демонструє новий підхід до самої природи бізнесу, коли замість принципу "отримання прибутку за всяку ціну" на чільне місце ставляться суспільні інтереси і вирішення проблем екології.

Саме на десяти базових засадах ДД ООН будується міжнародна система корпоративної соціальної відповідальності бізнесу (КСВ). На сьогоднішній день Глобальний договір є найбільшою ініціативою в галузі КСВ та об'єднує представників більш ніж зі 160 країн світу.

Така кількість країн-учасниць говорить про те, що в процес формування КСУ залучені представники бізнес-спільнот не тільки розвинених країн світу, а й країн, що розвиваються, і країн, які перебувають у стані демократичного транзиту, як, наприклад, наша країна сьогодні. При цьому слід визнати, що будь-які ініціативи та проекти у сфері соціальної відповідальності бізнесу активно розвиваються лише на стадії зрілості певної індустрії чи галузі. Проте, як і кожному правилі, тут не обходиться без винятків.  

В Україні таким винятком стала сфера азартних ігор. Незважаючи на те, що легальний гральний ринок у нашій країні після багаторічної перерви працює всього-на-всього трохи більше року, ліцензовані організатори гемблінгу вже досить активно реалізують проекти у сфері соціальної відповідальності та дотримання правил відповідальної гри.

Зокрема, наприкінці минулого 2021 року на базі Ukrainian Gambling Council (UGC) – профільної асоціації, що об'єднує 80% легального ринку грального ринку – було запущено проект із надання психологічної допомоги гравцям та членам їхніх сімей. Між іншим, це відповідає ідеям реалізації третьої з сімнадцяти цілей сталого розвитку ООН (забезпечення здорового способу життя та благополуччя для всіх у будь-якому віці), а точніше п.3.D: "Нарощувати потенціал усіх країн, що особливо розвиваються, у сфері раннього попередження, зниження ризиків та регулювання національних та глобальних ризиків на здоров'я".

21 грудня 2021 року UGC, успадковуючи найкращі практики у сфері соціальної відповідальності грального бізнесу, запустила проект з надання психологічної допомоги гравцям – Офіс психологічної підтримки гравців.  

У рамках цього проекту кваліфіковані психологи надаватимуть цілодобові консультації гравцям, які мають певні проблеми з ігровою залежністю, а також членам їхніх сімей. На даний момент вже розпочала свою роботу гаряча лінія, а трохи пізніше, окрім консультацій, тим гравцям, яким це необхідно, також надаватимуться послуги індивідуальної та групової терапії. Таким чином, бізнес-спільнота взяла на себе частину загальнодержавного функціоналу із забезпечення профілактики ризиків та зниження загроз для здоров'я громадян.

Подібна практика найчастіше характерна для країн, де ігрова індустрія є традиційною сферою бізнесу. Але й там саме профільні асоціації подають приклад того, як бізнес має організовувати систему професійної психологічної допомоги гравцям та членам їхніх сімей.  

Так, у Великій Британії цього року виповнюється 25 років компанії GamCare , яка є провідним постачальником інформаційних та консультаційних послуг, а також підтримки для всіх, хто постраждав від лудоманії у Великій Британії. Саме GamCare обслуговує Національну гарячу лінію з азартних ігор, консультує тих, що звернулися щодо більш безпечних видів гри, та подає інформацію про лікування від ігрової залежності. У свою чергу найбільша британська Асоціація представників ігрової індустрії The Betting and Gaming council (BGC) своєю місією бачить "сприяти змінам та підвищувати стандарти у всій галузі, приділяючи особливу увагу просуванню більш безпечних азартних ігор".  

Зазначимо, що кількість британців, що регулярно грають в азартні ігри, в 2021 році зросла, і продовження цієї тенденції прогнозується і 2022-го. І, незважаючи на це, у BGC впевнені в тому, що "навіть один проблемний гравець - це занадто багато", тому працюють над тим, щоб грати було безпечно для всіх. Саме тому, незважаючи на кризу та пандемію, ринок гемблінгу у Великій Британії зростає і розвивається.

Нічого дивного у такому розвитку немає. Оскільки реалізація ініціатив у сфері КСВ, спрямованих на збільшення обсягів соціальної відповідальності бізнесу, не лише створює позитивний імідж для компаній та індустрії загалом, а є драйвером її розвитку.  

Постійно діючі проекти в галузі соціальної відповідальності є додатковим підтвердженням того факту, що легальні оператори грального ринку, на відміну від нелегалів, готові вести свій бізнес за правилами, дотримуватися принципів відповідальної гри та будувати надійні, довірчі та довгострокові відносини зі своїми клієнтами. Тому що без довіри та партнерських відносин неможлива побудова жодного міцного легального бізнесу.

Фото: Depositphotos