Тарантіно судиться з голлівудською студіею за право випуску NFT за «Кримінальним чтивом»

Тарантіно судиться з голлівудською студіею за право випуску NFT за «Кримінальним чтивом»
Квентін Тарантіно. Скріншот відео hollywoodreporter.com

Кінокомпанія Miramax подала позов до суду на Квентіна Тарантіно через плани режисера з випуску NFT-колекції з фільму «Кримінальне чтиво» 1994 року. Miramax звинуватила Тарантіно у порушенні контракту, авторських прав та недобросовісної конкуренції.

На початку листопада Квентін Тарантіно повідомив, що виставить на аукціон на онлайн-маркетплейсі OpenSea ексклюзивний контент фільму «Кримінальне чтиво» — сім сцен, вирізьблених з остаточної версії, і рукописний сценарій з аудіокоментарями, повідомляє Hollywood Reporter.

Токени Тарантіно випущені на базі Secret Network - блокчейн- платформи зі смарт-контрактами, що зберігають у секреті імена покупців. З ціни з «Кримінального чтива» та інші лоти будуть доступні для перегляду лише їхнім власникам, особистість яких буде також захищена за бажанням.

«Кримінальне чтиво» вийшло 1994 року. Фільм отримав «Золоту пальмову гілку» на кінофестивалі Канна і приніс прибуток тодішньої нішової студії Miramax, співзасновниками якої були брати Боб Вайнштейн і нині засуджений сексуальний злочинець Харві Вайнштейн.

Тарантіно та співавтор сценарію Роджер Евері взяли «Оскар» за найкращий оригінальний сценарій. Фільм також зробив Семюеля Л. Джексона суперзіркою та воскресив кар'єру Джона Траволти.

У Miramax стверджують, що згідно з підписаним контрактом з режисером від 1993 року Тарантіно не має прав на продаж вирізаних сцен із фільму та сценарію. Представники кінокомпанії зазначили, що Тарантіно намагається заробити на бумі інтересу до NFT.

Компанія заявляє, що « захищатиме всі свої права щодо своєї бібліотеки, включаючи права, що стосуються NFT, і не дозволить представникам Квентіна обдурити інших, змусивши їх повірити в те, що вони мають право укладати аналогічні угоди з порушенням підписаних ними угод про права» .

За словами адвоката Тарантіно, режисер має право на відтворення сценарію, що дозволяє йому випускати NFT.   Спроба поміщати йому це зробити зазнає невдачі, упевнений адвокат.

З'ясування, хто має рацію у цій суперечці, ускладнюється тим, що в 90-х студії або кінематографісти не могли передбачити появу NFT , що став   в останній рік популярним товаром у Голлівуді : всі зірки та студії змагаються за цей шматок пирога.

Про намір випустити першу в історії серію NFT від культової франшизи про Джеймса Бонда за фільмом "Не час помирати" оголосила кінокомпанія MGM.

Warner Bros. найближчим часом випустить невзаємозамінні токени, натхненні франшизою "Матриця" та майбутнім фільмом «Матриця: Воскресіння». Планують випустити 100 тисяч аватарів на платформі NFT та починаючи з 30 листопада продавати їх по $50.

Наприкінці жовтня 2021 року Девід Лінч ("Людина-слон", "Твін Пікс", "Малхолланд-драйв") та музичний гурт Interpol створили NFT-серію з відеороликів. В її основу лягли короткометражний фільм Лінча під назвою I Touch a Red Button Man та сингл Interpol Lights.