Український відбір на "Євробачення-2022" виграла Аліна Паш, яка порушила правила участі

Аліна Паш
Аліна Паш. Фото: скріншот трансляції виступу

Співачка Аліна Паш із піснею "Тіні забутих предків" перемогла на українському національному відборі учасника міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2022" і має представити країну в травні в італійському Турині.

Загалом у фіналі змагалися вісім композицій, а результати визначалися шляхом підсумовування балів від членів журі та від телеглядачів, які голосували за допомогою SMS. У результаті вони зайняли такі місця:


Членами журі були представниці України на "Євробаченні" минулих років Джамала та Тіна Кароль, а також член правління Національної громадської телерадіокомпанії України, яка транслювала нацвідбір, Ярослав Лодигін.

Зазначимо також, що трансляція конкурсу ознаменувалась двома інцидентами. Зокрема, під час виступу гурту Cloudless, який був першим, тричі повністю зникав звук фонограми, через що учасникам дозволили виконати пісню заново, але після решти семи виступів.

Крім того, при оголошенні результатів голосування глядачів ведучий конкурсу Тимур Мірошниченко примудрився тричі вказати різні результати для Our Atlantic, Cloudless і Barleben, після чого слово довелося взяти Лодигіну, який підтвердив останній варіант.

Водночас, виходячи з правил національного відбору 2022 року, Паш не відповідала вимогам учасників конкурсу.

Зокрема, згідно з одним із положень пункту 4.5 цих правил, учасник повинен гарантувати, що не здійснював концертну діяльність, виступи, участь у будь-яких публічних та/або приватних заходах, організованих державними органами, установами, суб'єктами господарювання країни-агресора або на території країни-агресора, Автономної Республіки Крим та/або іншої окупованої території України після 15 березня 2014 року.

Ще одна вимога цього пункту свідчить, що учасник не повинен був здійснювати в'їзд на територію або виїзд з території АР Крим та/або тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з порушенням законодавства України.

Водночас у 2019 році телеведуча Катерина Осадча цікавилася у Паш, чи правдива інформація про те, що вона "у 2015 році була в Криму і залітала в Крим через Москву, що суперечить закону України". Виконавиця під час запитання багаторазово ствердно кивала, після чого пояснила, що їздила до Криму на весілля.

"Їздили ми туди з музикантами на весілля до української дівчини. І на той момент я подумала: до української дівчини я хочу поїхати і заспівати українські пісні. Щодо того, як ми туди летіли: на жаль, я не могла коригувати цей момент і була безсила у цьому випадку. Будучи тоді не такою медійною персоною, я не могла думати про такі наслідки, які можуть потім вилізти. Щодо візиту до Москви - так, він був", - сказала Паш.

Проте перед фіналом нацвідбору в ефірі програми "Гримерка Євробачення" 5 лютого 2022 року співачка у відповідь на запитання Тимура Мірошниченка спростувала те, що заїжджала до Криму з боку Росії.

"Мені дуже прикро, що люди поєднують не факти, а домисли, і вирвані з контексту фрази складають у звинувачення, як це вийшло і з інтерв'ю з Катериною Осадчою. Катерина впіймала мене на Fashion Week у коридорі, в епіцентрі метушні. Я поспішала. Вона досить-таки закручено запитує мене, каже, що в інтернеті з'явилася така інформація, я їй щось підтакую, намагаюся спіймати контекст, але не даю чіткої відповіді", - сказала вона.

За словами Паш, у результаті зі сказаного склалося хибне враження про те, як вона взагалі потрапила до Криму, і заявила, що насправді в'їжджала туди по суші.

"Напередодні через Москву я летіла зі Стамбула і, повернувшись додому, сіла в автобус і з друзями доїхала до Ялти... Ми їздили до Ялти. На що? На весілля до українців. Їх там ще й досі багато, і я намагаюся їх підтримувати як можу. На той момент я їздила на весілля. Моя позиція чітка: у нас вісім років йде війна, Росія – агресор, Крим – це Україна, і я їздила до України", - заявила артистка.

Водночас вона не стала спростовувати виступ на приватному заході в Криму, заявивши лише, що не виступала в Росії. Вона зазначила, що у 2018 році від фестивалю Bosco Fresh Fest з московського інноваційного центру "Сколково" надходили запити про її виступ, менеджери розглядали цю інформацію, але "ми нікуди не поїхали, залишилися вдома".

На сьогодні Аліна Паш внесена до реєстру скандального сайту "Миротворець", у якому фігурують усі особи, яких автори ресурсу підозрюють у злочинах проти національної безпеки України.

Нагадаємо, що раніше нацвідбір на "Євробачення-2022" вже зіштовхнувся зі скандалом через недотримання учасником вимог його правил. Серед визначених фіналістів був Laud із піснею Head Under Water, проте безпосередньо в день оголошення учасників фіналу з'ясувалося, що ця пісня раніше вже публікувалася її автором, причому ще у 2018 році. У результаті Laud був дискваліфікований та замінений на виконавця Barleben.

66-й міжнародний конкурс "Євробачення" відбудеться в італійському Турині у травні. Зокрема, півфінали мають пройти 10 та 12 травня, а фінал – 14 травня.

Зазначимо, що саму Італію цього року представлять на "Євробаченні" з піснею Brividi репер Blanco та співак Mahmood. У букмекерських ставках на перемогу на "Євробаченні" сьогодні з великим відривом лідирує саме вона.

Mahmood вже виступав на цьому конкурсі в 2019 році з піснею Soldi, зайнявши друге місце. Нагадаємо також, що в 2021 році в Мілані вщент згорів багатоповерховий будинок, в якому була квартира співака.