"Мала пролитися кров": 5 тисяч людей запланували масові заворушення у Києві. МВС розкрило план зловмисників

"Мала пролитися кров": 5 тисяч людей запланували масові заворушення у Києві. МВС розкрило план зловмисників
МВС провело брифінг із приводу організації масових заворушень. Фото: прес-служба міністерства

Правоохоронці затримали групу осіб, які спланували організацію масових заворушень у Києві. Провокації спланували дуже ретельно, аж до того, що учасників забезпечили бутафорською кров'ю для більшого ефекту.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомив голова Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський під час брифінгу 31 січня.

"У Києві було затримано групу осіб, яка планувала масові заворушення в центрі української столиці. Кількість таких осіб планувалося зібрати до 5000, до 1500 мали становити так звані "тітушки", які мали влаштувати бійки з правоохоронцями", — розповів Монастирський.

Глава МВС повідомив, що всього учасники злочинної групи мали отримати понад 1 мільйон гривень, 200 фаєрів, 200 димових шашок, 20 шин, 10 вогнегасників, 12 радіостанцій та бутафорську кров.

Відомо, що організатори масових заворушень готували кілька гасел на протести : "Наступ на Крим та ЛДНР", "Війна до перемоги", "зниження тарифів", "відставка президента".

Перші провокації запланували на 11.00 31 січня. Акція не мала нічого спільного із мирними мітингами, вона передбачала насильство та дестабілізацію в Україні. При цьому правоохоронці оперативно розкрили плани зловмисників та запобігли масовим заворушенням, зазначив Монастирський.

"Обов'язково мало бути насильство серед учасників цього мітингу, мала пролитися кров. Була заготовлена в тому числі й бутафорська кров, яка внаслідок конфліктів із правоохоронцями мала нібито пролитися серед псевдоактивістів. Було зібрано групи медиків, які мали підійти і нібито засвідчити і показати на всіх центральних каналах", — розповів голова МВС у ході брифінгу.

Такі акції планували провести у низці регіонів: в Сумській, Чернігівській, Черкаській та Полтавській областях.

Перша провокація мала пройти біля Офісу президента об 11.00 31 січня. Її наперед не анонсували, зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

30 січня правоохоронці затримали 2 осіб (громадян України), яких підозрюють у плануванні та організації масових заворушень. З урахуванням зібраних доказів нині їм загрожує до 8 років ув'язнення.

Які докази мають у МВС

Один з основних доказів організації масових заворушень, яке показали під час брифінгу, — відео, на якому один із передбачуваних організаторів акцій протесту обговорює їх деталі з одним із ймовірних учасників проплачених мітингів.

З відео зрозуміло, що біля будівлі ОП близько 11:30 планували розпочати палити шини, а на 12:00 запланували початок сутичок із силовиками.

"Однозначно мають бути бійки. Я хочу, щоб пару пацанів розіграли виставу (з бутафорською кров'ю - Delo.ua)", — сказав один із замовників.

Хто конкретно фінансував заплановані масові заворушення, під час брифінгу МВС не повідомили.

Напередодні Служба безпеки України заявила, що викрила злочинне угруповання, яке планувало низку розбійних нападів у Житомирі та Харкові. За даними слідства, зловмисників координували спецслужби Росії.

Слідство встановило, що групу організували два місцеві жителі, один з яких має громадянство РФ.