Державна прикордонна служба: з 2020 року контрабанда тютюнових виробів через державний кордон України зросла на 31%

Державна прикордонна служба: з 2020 року контрабанда тютюнових виробів через державний кордон України зросла на 31%

За даними Держприкордонслужби, за минулий рік було зафіксовано збільшення спроб переміщення до країн Європейського Союзу партій сигарет, призначених для реалізації в магазинах безмитної торгівлі.

Під час круглого столу "Візія боротьби із нелегальною торгівлею та обігом тютюнових виробів у 2022 році" директор Департаменту оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України, генерал-майор Юрій Зюзько повідомив про те, що протидія контрабанді тютюнових виробів через державний кордон України стала більш ефективною. Водночас він наголосив про збільшення незаконного обігу сигарет у прикордонних районах. 

"У 2021 році нами припинено незаконне переміщення через державний кордон України 16,8 мільйонів пачок – це майже на 4 мільйона пачок більше ніж у 2020 році (12,79 млн). При цьому українські прикордонники минулого року виявили більше половини контрабандних сигарет – понад 10 млн пачок – під час спроб нелегального ввезення їх на територію нашої країни", — сказав Юрій Зюзько. 

Він також повідомив, що з 2017 року Державна прикордонна служба України фіксує зменшенням кількості спроб контрабанди тютюнових виробів з одночасним суттєвим збільшення разових об’ємів партій.

За даними Держприкордонслужби, за минулий рік було зафіксовано збільшення спроб переміщення до країн Європейського Союзу партій сигарет, призначених для реалізації в магазинах безмитної торгівлі.

За даними компанії "Кантар", яка проводить аналіз нелегального ринку сигарет в Україні з 2011 року, тіньовий сегмент у 2021 році сягнув нової рекордної загальнорічної позначки у 16,9% (або 8,4 млрд штук сигарет), а у листопаді минулого року він складав 20,4%. Внаслідок цього державний та місцеві бюджети не отримали 15,4 млрд грн. 

Схожу тенденцію відзначає й директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін. Якщо в 2015 році очолюваний ним інститут проводив 32 експертизи, то у 2021 році їх кількість перевищила 2500.

"Ми дослідили 12 мільйонів пачок сигарет, з них лише 24% виявилися легальними", — повідомив Рувін.

"У 2016-2017 роках в Україні був час відродження легального ринку, а нелегальний був одним з найнижчих у Європі. Але із різким підвищенням ставок акцизів нелегальна торгівля почала зростати, а з 2020 року зростання становить 2% щокварталу", — сказав представник компанії Imperial Tobacco Вадим Новосад. 

Наталія Фесюн, директор асоціації "Укртютюн", заявила, що легальні сигарети дорожчають після кожного підняття акцизів, темпи зростання їх вартості значно перевищують рівень зростання доходів населення, саме тому необхідно уповільнити темпи податкового навантаження. 

Керівник напрямів "Оподаткування" та "Митна політика" Американської торгової палати Оксана Швець заявила, що міжнародні тютюнові компанії, які працюють в Україні та є компаніями-членами Американської торговельної палати, з року в рік входять до ТОП-15 найбільших платників податків. "Тому створення чесних конкурентних умов на ринку тютюнових виробів та скорочення частки нелегального ринку – один з наших пріоритетів, адже поточна ситуація, яка підтверджена даними компанії "Кантар", шкодить інвестиційному іміджу України", — сказала Швець.