Інфляція у 2022 році становитиме 7,7% – НБУ

Досягненню мети з інфляції у 2022 році заважатимуть високі ціни на енергоносії та продовольство
Нацбанк. Фото: прес-служба НБУ

У 2022 році інфляція в Україні сповільниться до 7,7%, а реальний ВВП (внутрішній валовий продукт – Delo.ua ) збільшиться на 3,4%. Надалі зростання економіки прискориться близько 4% на рік.

Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ) за січень 2022 року.

Відповідно до звіту Нацбанку, досягненню мети щодо інфляції у 2022 році заважатиме, перш за все, перенесення вторинних ефектів від високих зовнішніх цін на енергоносії та продовольство.

"Це позначиться на цінах широкого переліку товарів і послуг. Значний вплив матиме зростання витрат бізнесу на оплату праці та коригування адміністративних цін. у НБУ.

У документі йдеться, що інфляцію підживлюватиме і стійкий внутрішній споживчий попит.

Крім цього, за прогнозами регулятора, посилення геополітичної напруженості наприкінці 2021 – на початку 2022 року також генеруватиме суттєвий тиск на ціни через курсовий канал та канал очікувань.

"Водночас, поступовому уповільненню інфляції сприятиме посилення монетарної політики НБУ. Вже в січні НБУ підвищив облікову ставку до 10% і оголосив про подальші плани щодо посилення монетарної політики. Таким чином вже у першому півріччі 2022 року відбудеться перехід до жорстких монетарних умов ", - зазначають у НБУ.

За поточним прогнозом НБУ цикл зниження облікової ставки почнеться не раніше кінця 2022 року.

Серед інших важливих факторів, що сприяють уповільненню інфляції, Нацбанк назвав корекцію світових цін на сировинні товари, вплив рекордних минулорічних урожаїв, вичерпання наслідків пандемії та поступове вгамування світового інфляційного сплеску.

Як наслідок, інфляція й надалі знижуватиметься і наприкінці року сповільниться до 7,7%.

"Втім, протягом року інфляційна динаміка буде достатньо волатильною через ефекти бази порівняння. Базова інфляція в короткостроковій перспективі також залишатиметься на рівні близько 8% через вторинний ефект від перенесення виробничих витрат. Втім, завдяки жорсткішій монетарній політиці вона знизиться до 6% наприкінці 2022 року", – наголосили у Нацбанку.

У НБУ додали, що повернення інфляції до 5% очікується наприкінці 2023 року.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, рівень споживчих цін на товари та послуги в Україні у грудні зріс на 0,6% щодо листопада, а щодо грудня минулого року – на 10%.