ЄС готує план "Б" на випадок раптової зупинки постачання російського газу

ЄС готує план "Б" на випадок раптової зупинки постачання російського газу

Європейський Союз розробляє план з екстреного введення низки невідкладних дій по всій економіці, включаючи скорочення використання систем опалення та охолодження та деякі ринкові заходи на випадок раптової зупинки постачання природного газу з РФ.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на відповідний документ Єврокомісії.

Такий план спрямований на пом'якшення наслідків припинення постачання енергоносія. У рамках підготовки до можливого такого розвитку подій Єврокомісія планує рекомендувати додаткові заходи, які країни ЄС розглянуть для обмеження споживання газу, зокрема підприємствами та споживачами.

"Якщо зараз ухвалити правильні рішення, то в майбутньому вони допоможуть зменшити вплив раптового перебою в постачаннях. Процес заповнення сховищ зменшує потребу в можливому і болючішому скороченні попиту взимку, у разі припинення потоків з Росії", - йдеться в документі ЄС.

Зазначимо, що Рада Європи   ухвалив постанову, якою члени ЄС зобов'язані заповнити свої підземні газові сховища не менше ніж на 80% до зими 2022/2023 та не менш ніж на 90% до наступних зим.

Оскільки ЄС має намір у майбутньому   повністю відмовитися від російського газу, а сама РФ скорочує постачання енергоносія до Європи, країни блоку шукають інші джерела постачання. Окрім США, наприклад, Євросоюз уже   домовився   з Ізраїлем про імпорт газу.

Джерело фото: ua.depositphotos.com