"Північний потік-2" є поганим проектом, але він відкриє перед Україною нові можливості, - Фірташ в інтерв'ю Die Presse

"Північний потік-2" є поганим проектом, але він відкриє перед Україною нові можливості, - Фірташ в інтерв'ю Die Presse

Фірташ зазначив, що Україна після запуску "СП-2" може стати центром газопостачання в Європі завдяки найбільшим сховищам

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, який живе останні 8 років в Австрії, де бореться проти екстрадиції до США, вважає "Північний потік-2" поганим проєктом для України, оскільки Україна втрачає чотири мільярди доларів від транзиту російського газу до Європи, а сама Європа не має єдиної позиції щодо цього проєкту.  

Про це повідомляє УНН із посиланням на інтерв'ю Фірташа Die Presse.  

В інтерв'ю австрійському виданню Die Presse Фірташ також заявив, що у зв'язку із запуском СП-2 для України відкриваються фантастичні можливості.

"На мій погляд, вже надто пізно вводити санкції проти "Північного потоку-2". Навіть якщо трубопровід не буде запущений, у Росії вже є три чи чотири способи виконати свої зобов'язання щодо постачання до Європи в обхід України. Зараз газ йде через Україну – меншою мірою, ніж раніше, - тільки тому, що німці просять про це Росію.Україна вже програла цю економічну війну.Але у "Північного потоку - 2" є позитивний ефект. Для України відкриваються фантастичні можливості. У нас був старий контракт тільки з однією країною - Російською Федерацією. Ми були транзитною країною, не більше. Тепер у нас є можливість стати безпечним центром газопостачання в Європі з найбільшими підземними сховищами на континенті", - вважає Фірташ.  

Бізнесмен заявив "Die Presse", що Україна може стати одним із найбільших газових трейдерів. "Раніше це було неможливо. Тепер ми можемо купувати газ у когось захочемо", - пояснив Фірташ.

Відповідаючи на запитання кореспондента "Die Presse" про те, що свого часу компанії бізнесмена постачали в Україну газ за напрочуд сприятливих умов, Фірташ відповів, що у порівнянні з сьогоднішнім днем, це був майже безплатний газ.  

"Якби експрем'єр-міністр Юлія Тимошенко не скасувала цей контракт, Україна до 2027 року закуповувала б газ за ціною 179 доларів за 1000 кубометрів. Якщо ціна буде 2000 євро, як зараз, 80 відсотків заводів в Україні доведеться закрити", - заявив Дмитро Фірташ.