Якщо “Газпром” перекриє газ: що чекає на Європу та Україну у разі припинення поставок газу з Росії

Якщо “Газпром” перекриє газ: що чекає на Європу та Україну у разі припинення поставок газу з Росії

30 січня верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європа готова до можливого припинення постачання газу з Росії. Але чи готова Україна до такого сценарію?

Заявою політика передували публікації у західних ЗМІ про можливу російську військову агресію щодо України аж до повномасштабного вторгнення . А також заяви російського газового монополіста компанії "Газпром" про вкрай низькі запаси газу в газосховищах Євросоюзу та України.

Боррель зазначив, що якщо дипломатія зазнає невдачі і вторгнення все-таки трапиться або Росія просто вирішить скоротити постачання, Єврокомісія має план “Б”, а газ до ЄС поставлятимуть США, Катар та Азербайджан.

Після такої заяви Росія все ж таки збільшила прокачування газу через Україну вдвічі і котирування ф'ючерсів на нідерландському хабі TTF на деякий час впали нижче за 900 доларів до тисячі кубометрів. Станом на 2 лютого котирування тримаються в діапазоні від $900 до $1000 за тисячу кубів. Цілком імовірно, що така заява мала виключно політичний характер, проте навіть у цьому випадку мети було досягнуто.

При цьому енергетична криза в Європі спровокована Росією не закінчилася, а її наслідки будуть відчуватися і після цієї зими . З цієї причини керівництво ЄС навіть після збільшення постачання блакитного палива з Росії все ж таки не залишає спроб направити в Європу більше газу, щоб знизити котирування ще більше. Незважаючи на підтримку континентальної Європи з боку Норвегії та США , постачання звідти все ще недостатнє, щоб задовольнити попит повною мірою, а ціна навіть у 900 доларів за тисячу кубометрів все ще залишається високою.

Також, незважаючи на таку перемогу європейської дипломатії, певна ймовірність припинення поставок залишається. І тут дуже важливим є те, чи є в українській владі сценарій план дій на випадок припинення транзиту газу з Росії і чи дозволяє наша ГТС транспортувати газ по всій території України в цьому випадку.

США підтримують союзників НАТО під час нової “Холодної війни”

На думку експерта Центру Разумкова Максима Білявського, сценарій повної зупинки російських газових поставок на європейський ринок малоймовірний, адже це призведе до $200 млн щоденних збитків, які росіяни намагатимуться зберегти. Водночас формат "холодної війни" через штучне обмеження поставок триватиме, і про це свідчить бездіяльність віртуального торговельного майданчика, який триває вже понад три місяці, тоді як у 2020 році через нього було реалізовано 27,5 млрд кубометрів газу. .

Водночас на тлі безпрецедентного зниження постачання російського газу (-41%) союзники з блоку НАТО підтримують одне одного. Так, станом на 28 січня, з початку січня на європейський ринок надійшло 10,3 млрд кубометрів зрідженого газу, що на 10% більше за минулорічні показники на цю дату. Крім того, Норвегія збільшила постачання газу вдвічі. Водночас США шукають джерела заміщення російського газу. Про це свідчить зустріч президентів США та Катару, яка відбулася 31 січня.

“До речі, Катар, який входить до трійки лідерів-виробників зрідженого природного газу, законтрактував 20% від обсягу свого видобутку для європейського газового ринку, а саме для Великобританії, Італії, Нідерландів, Бельгії, Польщі та Іспанії. Порівняно з минулорічними обсягами поставок, у 2022 році відвантаження катарського газу до Європи зросте лише на 1%. Найбільший приріст збуту (63% у 2022 році проти 59% у 2021-му) припаде на ринок азіатсько-тихоокеанського регіону. Такий розподіл продажу катарського газу свідчить про можливі проблеми, з якими доведеться зіткнутися європейським трейдерам у пошуках альтернативи російському газу”, - каже Білявський.

Також він вважає, що дефіцит може бути врегульований за рахунок постачання зрідженого газу з Австралії, втім, це призведе до збільшення спотових цін через логістичну складову. Незначні обсяги можуть бути імпортовані з Бразилії, яка заявила про готовність підтримати європейських споживачів.

Слід також врахувати, що європейським споживачам буде складно здійснити повне заміщення трубопровідного газу з Росії, оскільки встановлена потужність LNG-терміналів становить лише 189 млрд. кубометрів на рік. Тим не менш, у найближчі три роки це цілком ймовірний сценарій. Заміщення можливе за рахунок постачання газу з Азербайджану. При цьому залишатиметься попит на так звану потужність, що балансує, яку може надати тільки ГТС України за рахунок своїх газосховищ.

Тому повне припинення транспортування російського газу навряд чи відбудеться в умовах відсутності військової агресії з боку Росії. Якщо ж і буде місце сценарій повної зупинки транзиту, — це, безумовно, вплине на можливість постачати газ із газосховищ у споживачів східних регіонів України. Нівелювати цей ризик можна за рахунок фізичного імпорту газу за словацьким маршрутом у режимі не менше 25 млн. куб. Заповнення інших маршрутів постачання газу з ЄС не дозволить вирішити питання щодо балансу тисків у системі. Можливо, було б розглядати напрямок із Польщі, проте технологічна схема діючого трубопроводу не дозволить збалансувати Більче-Волицько-Угерське ПСГ. Якби у 2017 році все ж таки було прийнято рішення про будівництво інтерконектора "Україна-Польща" - ризики з газопостачанням для вітчизняних споживачів за сценарієм повної зупинки транзиту були б мінімальними”, - зазначає Білявський.

Водночас важливу роль відіграватиме вартість зрідженого газу в портах відправлення, адже ф'ючерси на природний газ у США на торгах Нью-Йоркської товарної біржі 27 січня зросли на 72% через повідомлення метеорологів про настання холодів на американському континенті. Це рекордне зростання ціни за всю історію з моменту запуску контрактів на газ із 1990 року. Водночас ціна газу з постачанням у лютому скоригувалась і закрилася зростанням на 46,5% – $225,5 за тисячу кубометрів.

Таким чином, на сьогоднішній день немає очевидних сигналів на користь суттєвого зниження цін на газ у ЄС. Більш того, найбільшим викликом стане пошук ресурсу в рамках підготовки до наступного осінньо-зимового періоду, адже поточний опалювальний сезон завершиться з мінімальними запасами у сховищах. Підтвердженням цього є ф'ючерсні контракти порівняно з минулим тижнем, вони виросли для природного газу та вугілля на 24% та 8,6% відповідно.

Заяви Бореля мають виключно політичний характер

У свою чергу директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев сумнівається як у припиненні постачання газу з Росії до ЄС, так і можливості Європи замістити російський газ.

“План якого говорив Борель, існує схоже лише у його уяві. Оскільки заявлені ним джерела компенсації природного газу в 10 разів нижчі за потрібний обсяг”, - каже Рябцев

За його словами, США постачають скраплений газ до Великобританії, Іспанії та Португалії. І приватні американські компанії не зацікавлені в постачанні газу до Європи, оскільки торгувати з Південно-Східною Азією набагато їм набагато зручніше та вигідніше.

“Катар уже оголосив, що він не збільшить постачання більш ніж на 1 процентний пункт. А Азербайджан обмежений у поставках, оскільки вони обмежені пляшковим шийком. Тому заява Бореля відірвана від реальності має виключно політичний характер і показує, що насправді європейські політики не уявляють собі фактичної ситуації і хочуть швидше списати власні помилки на підступи Росії”, — зазначає експерт.

На його думку, ймовірність реалізації сценарію припинення Росією постачання газу близька до нуля, оскільки найбільше від реалізації такого програє сама Росія.

“Можна різне говорити щодо того, чи є мізки у Путіна, але Путін це не одна людина, Путін це система, а система хоче існувати. Будь-які такі сценарії не вигідні тій стороні і вони не мають жодних підстав реалізувати ні військове вторгнення, ні припиняти постачання газу. Будь-якій хоча б віддалено торкнувся військової служби людині зрозуміло, що для того, щоб когось атакувати, потрібно сконцентрувати на вістря удару сили і кошти, що втричі перевищують сили і засоби обороняються. Навіть якщо припустити, що ті з'єднання, які були зосереджені для проведення запланованих ще позаминулого року навчань на полігонах у районі Єльні, справді готувалися напасти на Україну, то їхня загальна чисельність починаючи від кордону з Білоруссю і закінчуючи Кримом 175 тис. багнетів у той час як вздовж лінії зіткнення зосереджено 125 тис. українських військових. Який ідіот піде у наступи не маючи навіть півторної переваги у живій силі та техніці. Будь-який офіцер покрутить пальцем біля скроні. Другий момент: де ви бачили зараз наступ широким фронтом із масованим застосуванням танків? Навчання закінчилися, і війська роз'їхалися додому”, - каже Рябцев.

Можливість реверсу для української ГТС

Генеральний директор Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон зазначає, що технологічно ГТС здатна постачати потрібні обсяги газу через Словаччину та Угорщину. Крім того, для постачання газу споживачам ГТС потрібно буде розгорнути потік газу у зворотному напрямку. Піднімати газ із західних сховищ та транспортувати його на схід, тобто запустити систему у реверсному режимі. Україна вже запускала реверс у 2009 та 2020 році.

За словами Макогона, станом на початок лютого через вкрай низькі обсяги транзиту чотири газоперекачувальні агрегати ГТС вже працюють у режимі реверсу. Крім того, важливу роль тут відіграють українські підземні сховища газу (ПСГ), якими керує "Укртрансгаз", що підпорядковується "Нафтогазу". Максимальна потужність відбору газу з ПСГ становить 250 млн. куб. м газу на добу за значного рівня наповненості сховищ, і скорочується, коли обсяги газу зменшуються. Ресурс ПСГ – це стратегічний резерв, необхідний роботи системи в реверсному режимі. Саме тому в умовах роботи без транзиту злагоджена робота операторів ПСГ та ГТС важлива, як і зусилля здобувачів та імпортерів для забезпечення попиту на природний газ.

“Якщо опустити фактор безпеки та фінансовий, то для забезпечення газом українських споживачів важливішим є не стільки транзит газу, як достатність ресурсу всередині країни — обсяги власного видобутку, відборів із підземних сховищ газу та імпорту мають бути тотожні обсягам споживання. Нагадаємо, що Україна споживає приблизно 30 млрд. куб. м газу на рік, а видобуває лише 20 млрд, так що на третину ми залишаємось імпортозалежними”, — зазначає Макогон.

Незалежно від наявності транзиту газу з Росії, Україна може імпортувати 27 млн. куб. м газу зі Словаччини та 8 млн. куб. м – з Угорщини. Тобто ГТС, відповідно до своїх повноважень, відкриває доступ до джерел постачання газу, якими можуть скористатися інші учасники ринку.

В осінньо-зимовий сезон Україна споживає у середньому 130-140 млн. куб. м газу на добу (у пікові періоди 180-200), видобуває приблизно 55 млн. куб. м на добу, підняти з підземних газових сховищ (ПСГ) з огляду на нинішні закачані обсяги може до 120 млн куб. м на добу. Проте чим менше газу залишатиметься у ПСГ, тим менші обсяги можна буде підняти у систему для транспортування. Крім того, не варто забувати і про річну потребу в імпорті 10 млрд куб. м газу.

Також на випадок, якщо виникне загроза безперебійному постачанню газу споживачам, є Національний план дій, який затверджує Міненерго. І у разі критичної ситуації (залежно від ступеня кризи) профільне міністерство має право застосувати неринкові заходи. Подібні плани розробляються у всіх країнах ЄС.

З Макогоном погоджується і засновник компанії EXPRO Consulting Геннадій Кобаль. За його словами, українська ГТС цілком здатна впоратися з роботою в реверсному режимі. А газу достатньо, щоб забезпечити їм усю країну на період опалювального сезону навіть за умови припинення транзиту.

“Ми вже мали такі ситуації, коли росіяни перекривали газ. Теоретично можливість є. Ми готувалися до такого сценарію та робили її раніше. Зараз ми мали б зробити це ще кращим і ще ефективнішим. Загалом запаси у ПСГ у нас достатні. Технічно можливість є, як її виконають співробітники оператора, інше питання. Ми вже робили так раніше, ніж дуже здивували росіян. Росіяни думали, що ми замерзнемо, а в нас все працювало”, - каже Кобаль.

Він зазначає, що на початок лютого в українських ПСГ було 11,5 млрд. куб. м газу. На технологічні потреби під час роботи у реверсному режимі потрібно піднімати зі сховищ 70 млн. куб. м. При цьому добове споживання у нас 125 млн., а видобуток 55 млн. куб. м на добу.