США готуються забезпечити Європу газом під час загострення конфлікту з Росією: йдуть переговори з компаніями з усього світу

зріджений газ
Доставка зрідженого газу. Фото з ресурсу Oil.Експерт

Адміністрація президента США Джозефа Байдена шукає способів забезпечити енергопостачання країн Європи у разі, якщо Кремль скоротить експорт нафти та газу у відповідь на підтримку України. Про це повідомляє CNBC.

"Ми ведемо переговори з великими виробниками природного газу по всьому світу, щоб зрозуміти їх можливості та готовність тимчасово збільшити постачання та виділити ці обсяги європейським покупцям", - на умовах анонімності заявив журналістам у вівторок високопоставлений представник адміністрації президента США.

"Ми працюємо над виявленням додаткових обсягів неросійського природного газу з різних регіонів світу від Північної Африки та Близького Сходу до Азії та США", - додав він і зазначив, що запаси енергоносіїв у Європі значно знизилися через скорочення російських постачань за останні кілька місяців.

За словами чиновника, адміністрація Байдена також координує дії з великими покупцями та постачальниками зрідженого природного газу, щоб у разі потреби забезпечити його перенаправлення до Європи.

"Якщо Росія вирішить використати свої постачання природного газу або сирої нафти як зброю, це не обійдеться без наслідків для російської економіки", - пояснив журналістам інший високопосадовець адміністрації.

У січні 2022 року представники Держдепартаменту США вже звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткове постачання газу у разі вторгнення Росії в Україну. Переговори провів радник президента США з питань глобальної енергобезпеки Амос Хохстайн. Водночас Держдепартамент не просив компанії нарощувати виробництво.

Водночас, законопроект про введення санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2", автором якого є сенатор-республіканець Тед Круз, 13 січня не набрав достатньої кількості голосів у сенаті США.