Глава Мінфіну розповів, за яких умов Україна може обійтися без випуску євробондів

Глава Мінфіну розповів, за яких умов Україна може обійтися без випуску євробондів
Сергій Марченко. Фото: Facebook/Міністерство фінансів

2022 року Україна зможе обійтися без випуску єврооблігацій за умови отримання кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ), макрофінансової допомоги ЄС та ефективних запозичень на внутрішньому ринку.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє "Економічна правда".

"Виходитимемо з ринкової ситуації, вартості грошей в економіці та наших потреб. Бігти запозичувати під високі ставки, ставлячи під сумнів тверезість і раціональність своєї політики, ми не будемо", — зазначив глава Мінфіну.

За словами Марченка, у 2021 році недовиконання плану із запозичень вдалося перекрити перевиконанням плану доходів та "не таким ритмічним фінансуванням витрат", оскільки розпорядники коштів не поспішають використовувати їх.

"За внутрішніми зобов'язаннями у лютому дійсно потрібно заплатити 59 млрд грн. Одна частина – валютна, інша – гривнева. З гривневими виплатами немає проблем. Щодо валютних – у нас залишки на валютних рахунках близько 35 млрд грн, або понад $1 млрд. Тобто ми спокійно проходимо цей період, навіть якщо ми не матимемо жодних валютних запозичень", – пояснив Марченко.

Нагадаємо, у січні на тлі інформації про можливе вторгнення російських військ в Україну на західних біржах українські євробонди різко впали в ціні. Їхня прибутковість на вторинному ринку перевищувала понад 9% за довгостроковими паперами, а за короткостроковими – 25%.

Так, увечері 14 січня облігації з погашенням у вересні 2022 року торгувалися з прибутковістю 19,5%. Котирування облігацій з терміном погашення у 2026, 2027 та 2032 роках також обрушилися.

Як повідомлялося раніше, Європейський Союз розробив нову програму макрофінансової допомоги Україні обсягом 1,2 млрд євро.

Україна 24 листопада 2021 року отримала другий транш макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by – він становив близько 700 млн доларів.

У серпні цього ж року Україна також отримала від МВФ значно більшу суму — 2,7 млрд. доларів — без жодних умов. Це була разова виплата членам фонду для підтримки світової економіки, здійснена пропорційно до вкладу кожної країни у МВФ.

Але невиконання планів із запозичень призвело до реального дефіциту грошей у Мінфіну на рівні від $3 до 5 млрд, які зі змінним успіхом вдається покрити лише за рахунок внутрішніх позик.