НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Індія запустить е-рупію у 2022 році та обкладе криптодоходи податком у 30%

біткоїни
Біткоїни. Фото: pixabay.com

Міністр фінансів Індії Нірмала Сітхараман заявила, що країна запустить цифрову версію рупії вже цього року. Вона також планує запровадження 30-відсоткового податку на дохід від цифрових активів, повідомляє ВВС.

"Введення цифрової валюти центрального банку дасть поштовх, великий поштовх цифровій економіці", — сказала міністр фінансів, коли представляла річний бюджет федерального уряду Індії.

Індія на сьогоднішній день — остання велика економіка, яка оголосила про офіційну віртуальну валюту.

"Цифрова валюта також призведе до більш ефективної та дешевої системи управління", — додала міністр.

Сітхараман також сказала, що масштаби та частота транзакцій із цифровими активами "створюють необхідність передбачити особливий податковий режим", за якого прибуток від транзакцій оподатковується.

Він застосовуватиметься і до подарунків у вигляді цифрових активів, при цьому одержувачі будуть зобов'язані платити збір. Податки за всіх інших транзакцій вираховуватимуться з платника.

Оголошення про те, що центральний банк Індії запровадить цифрову валюту, пролунало на тлі політики демонетизації країни.

Криптовалютні трейдери вже вітали план Індії щодо введення цифрової рупії.

При цьому в Росії Центробанк виступив з ініціативою заборони операцій із будь-якими криптовалютами на території країни: випуску, обігу, обміну. Регулятор пропонує заборонити банкам вкладати свої гроші в криптовалюти та блокувати операції з її продажу та купівлі. А китайський Центробанк заявив, що всі операції, пов'язані з криптовалютами, визнані нелегальними.