У Харкові "замінували" всі школи: поліція проводить перевірку

поліція школа
Правоохоронець перевіряє школу. Фото: Нацполіція

До поліції Харкова надійшли повідомлення про вибухівку, яку заклали в школах міста. Про це повідомляє Kharkiv.Today.

Про "мінування" журналістам розповіли у відділі комунікації поліції у Харківській області. У поліції заявили, що вибухівку шукають у всіх школах міста.

Учнів та персонал терміново евакуювали. До шкіл прибули правоохоронці та вибухотехніки.

Лжемінування давно вже стали звичними для українців. Вони часто відбуваються практично у всіх містах країни.

Восени 2021 року у Києві невідомі надіслали повідомлення про "замінування" будівлі Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Було евакуйовано до 400 осіб.

До розслідування таких випадків також підключається СБУ. Зокрема, її співробітники затримали "псевдомінера", який неодноразово заявляв про можливі вибухи в зоні відчуження ЧАЕС. Так, наприкінці липня 2020 року він надіслав на електронну пошту державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська ЧАЕС" повідомлення про замінування атомної електростанції.

За словами правоохоронців, цей чоловік раніше неодноразово повідомляв про замінування ЧАЕС та інших об'єктів критичної інфраструктури в Чорнобильській зоні відчуження та зоні обов'язкового відселення. Зокрема йдеться про підприємства, які займаються радіоактивними відходами.

Нагадаємо, 2 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про посилення відповідальності за хибне повідомлення про мінування. Тепер крім покарання, передбаченого статтею 259 Кримінального кодексу, псевдомінеру загрожує конфіскація майна. Якщо ж повідомлення про загрозу безпеці громадян призвело до тяжких наслідків, покарання буде жорсткішим — від 4 до 8 років позбавлення волі.