НБУ дистанційно слідкуватиме за страховиками

Фото: пресс-служба НБУ
Фото: прес-служба НБУ

Національний банк України (НБУ) представив план заходів безвиїзного нагляду за страховими компаніями у 2022 році.

Як повідомляє прес-служба регулятора, у 2022 році безвиїзні наглядові дослідження стосуватимуться, зокрема, таких питань діяльності страховиків, як:

– аналіз руху ОВДП та грошових коштів;

- оцінка якості дебіторської заборгованості;

- оцінка нерухомості, у тому числі земельних ділянок;

- поглиблена оцінка діяльності перестраховиків;

– поглиблена оцінка ОСЦПВ-страховиків;

- оцінка адекватності формування страхових резервів;

- контроль за виконанням нормативів на кожен день;

– моделювання запровадження формули Solvency I та нових вимог до прийнятних активів.

У Нацбанку зазначають, що тематика наглядових досліджень обумовлена низкою ризиків, які сьогодні виявлені на ринку страхування. Серед них – проблеми з платоспроможністю, випадки несправедливої оцінки землі та іншої нерухомості, недорезервування, надання недостовірної інформації про обсяг прийнятних активів, виконання нормативів лише на звітну дату та інше.

Отримання інформації та документів здійснюватиметься за запитами від Національного банку. Крім того, НБУ для отримання додаткової інформації проводитиме робочі зустрічі з керівництвом, наглядовими радами та акціонерами страхових компаній за потреби.

Також регулятор може звернутися і до аудитора страховика, Органу громадського нагляду за аудиторською діяльністю та Фонду державного майна України. Національний банк рекомендує страховикам вже зараз провести власне "тестування" за вказаними вище параметрами та за необхідності розробити плани заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

"Заходи безвиїзного нагляду на 2022 рік є системними та прозорими. Вони побудовані на принципах ризик-орієнтованого та пропорційного нагляду, а їх мета – підвищення платоспроможності страховиків та зниження ризиків на страховому ринку", – прокоментувала директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Ольга Максимчук.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про "спліт", який поділяє функції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), між Нацбанком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Раніше Delo.ua розповідало докладніше про плюси та мінуси таких змін.