"Члени ВРП відмовилися від відставки та потрапили під перевірку Етичної ради за підказкою голови ВС" - політолог

"Члени ВРП відмовилися від відставки та потрапили під перевірку Етичної ради за підказкою голови ВС" - політолог

З 27 січня члени ВРП взяли на себе відповідальність проводити засідання конституційного органу у неконституційному складі, чим порушили закон. Ці дії може розслідувати НАБУ

Вища рада правосуддя стала вразливою з дня відставки двох представників адвокатури. Перебування у його складі стає дедалі небезпечнішим для кожного, хто вирішив триматися за посади після 27 січня. Про це пише у своєму блозі політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, з 27 січня члени ВРП взяли на себе відповідальність проводити засідання конституційного органу у неконституційному складі, чим порушили закон. Ці дії може розслідувати НАБУ.

"Не треба бути юристом екстра-класу, щоб зрозуміти, що статус голови Верховного Суду, який «входить до складу ВРП за посадою", чітко відділений у законі «Про Вищу раду правосуддя» від статусу 20 членів ВРП, призначених та обраних. «Вища рада правосуддя є повноважною за умови обрання (призначення) на посаду щонайменше п'ятнадцяти членів, серед яких більшість складають судді». Увага! На сьогоднішній день у ВРП – 14 обраних/призначених членів плюс голова Верховного Суду. Тобто, немає повноважного складу з 15 обраних/призначених! І це ніяк не можна оминути, не порушивши профільного закону!» - написав Ігор Рейтерович.

На думку політолога, члени ВРП упустили останнє повноважне засідання, коли можна було "злізти з конвеєра", який потягне всіх на репутаційний забій. Не маючи тепер кворуму для задоволення відставок, кожен із 14 членів ВРП тепер буде змушений пройти ганебну процедуру сумнівного конституційного характеру та кампанію брудного піару.

"Чому ВРП за формулою 14+1 продовжує приймати колегіальні рішення? Думали виграти собі трохи оплаченого робочого часу, але не зрозуміли цинізму чужої бліц-ігри! колег за власну відставку, Етична рада оголосила, що кандидатів у ВРП перевірить пізніше, ніж планувалося. А ось чинних членів ВРП – за розкладом, без змін. Чудовий хід!" – каже політолог.

Політолог упевнений, що всі члени ВРП зараз – в одній обоймі, незалежно від способу призначення, обрання чи отримання своїх посад.

"Навіть голова Верховного Суду, який у результаті політичних торгів звільнений законом від перевірки Етичної ради при ВРП назавжди втратить довіру суддівської спільноти та політичних кураторів. Причому одночасно", – пише Ігор Рейтерович.

На його думку, "ганьба навіть не в тому, що ця ситуація знищить усі плоди діяльності ключового органу правосуддя за 5 років його існування, а в тому, що неконституційну етичну перевірку проводитимуть троє іноземців, які у своїх країнах навряд чи є зразковими професіоналами, зокрема з погляду чесноти і навіть законослухняності".

"Один із них – американський суддя у відставці Роберт Корді, якому майже 80 років. З невідомих причин, у США він користується картою соціального страхування померлого співвітчизника. Тобто він або порушує закон або працює під прикриттям, і саме тому інформація про цю невідповідність не отримує жодних офіційних коментарів від рекомендованого його посольства", - розповідає Ігор Рейтерович.

Ще один член Етичної ради - колишній генеральний прокурор Естонії втратила посаду через рішення Етичної ради прокурорів Естонії.

"Третьому члену Етичної ради Ентоні Хупер майже 90 років. У своїй країні він начебто двадцять років був адвокатом і десять – суддею. Питання, якій ще роботі він присвятив років двадцять своєму довгому професійному життю? Зрозуміло тільки, що у найближчі 6 років він планує займатися розподілом посад серед українських суддів. І це та реформа, яку нам обіцяли?" - каже політолог.

Нагадаємо, 9 лютого 2022 року Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14 чинних членів Вищої ради правосуддя. ВРП публічно повідомило, що цей крок порушує безперервну діяльність ради.