Депутат від "ОПЗЖ" Козак заробив десятки мільйонів доларів на продажі нафтової компанії у Росії - розслідування OCCRP

Депутат від "ОПЗЖ" Козак заробив десятки мільйонів доларів на продажі нафтової компанії у Росії - розслідування OCCRP
Тарас Козак. Фото: Антикор

Підозрюваний у державній зраді народний депутат від фракції "Опозиційна платформа - За життя" Тарас Козак у 2021 році продав за 50 мільйонів доларів свою нафтовидобувну компанію в Росії. Покупцем стала білоруська державна компанія "Білорусьнафта".

Про це йдеться у розслідуванні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (OCCRP).

Журналісти зазначають, що у серпні 2021 року "Білорусьнафта" оголосила про придбання невеликої російської фірми "Пурнафта". Білоруські ЗМІ оцінили угоду у 50 мільйонів доларів. Але тоді ніхто не знав, кому належить нафтова компанія.

За "Пурнефтою" стояла маловідома підставна компанія з Британських Віргінських островів під назвою Brimipana Trading, і не було відомо, хто володів Brimipana через жорсткі закони про корпоративну таємницю.

Але документи з Pandora Papers (великий витік інформації від 14 офшорних постачальників послуг, отриманий Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів) відкрили більше інформації про цю угоду.

Вони показують, що згідно з корпоративними документами, Brimipana належала Олександру Киселю, громадянинові Угорщини українського походження.

"Проте Кисіль здається просто ще одним шаром заплутування, що приховує справжнього власника Brimipana. OCCRP виявив посилання, що свідчать про те, що угорець - це просто прикриття для провідного проросійського політика Тараса Козака", - повідомили розслідувачі.

Через санкцію Ради національної безпеки та оборони України за поширення антиукраїнської інформації, що фінансується Росією, Козак втік до РФ.

"Зв'язок Козака з Brimipana та його повідомлення про втечу до Росії дозволяють припустити, що купівля "Пурнафти" Білоруссю була "подарунком" передбачуваному продавцю з України", - сказав незалежний експерт із російського нафтового сектору Джейсон Коркоран.