Парламентські вибори в Португалії виграв чинний прем'єр

Парламентські вибори в Португалії виграв чинний прем'єр
Антониу Кошта. Фото: Bloomberg

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта переміг на загальних виборах, отримавши абсолютну більшість у парламенті. Соціалістична партія Кошта отримала більшу частину голосів виборців, повідомляє видання Reuters.

"Всупереч усім очікуванням, португальські соціалісти отримали парламентську більшість під час дострокових виборів, завоювавши сильний мандат для прем'єр-міністра Антоніу Кошти", - зазначають у виданні.

Востаннє соціалісти отримували абсолютну більшість у португальському парламенті у 2005 році. Опозиційна правоцентристська партія СДП набрала близько 28% голосів.

Експерти звертають увагу на високу явку виборах, що стало несподіванкою за умов пандемії коронавірусу. Крім того, перемога Кошти також стала несподіванкою, оскільки соціалісти втратили більшу частину своєї переваги в останніх соцопитуваннях.

"Абсолютна більшість не означає абсолютну владу. Це не означає правити наодинці. Це підвищена відповідальність, і це означає правити разом з усіма португальцями і для всіх", - сказав Кошта у своїй переможній промові.

60-річний прем'єр-міністр відновлюватиме економіку після пандемії за допомогою фондів відновлення Європейського Союзу, гроші з якого почали надходити до країни у 2021 році.

Кошта, який прийшов до влади у 2015 році після боргової кризи 2011–2014 років, керував періодом сталого економічного зростання, яке допомогло скоротити дефіцит бюджету та навіть отримати невеликий профіцит у 2019 році, до того, як почалася пандемія. У Reuters додали, що Португалія залишається найбіднішою країною Західної Європи.