Порошенко повернувся до України: слідчі ГБР намагалися вручити екс-президенту повістку до суду, він знову їх проігнорував

Повернення Порошенка до України
Під час проходження прикордонного контролю співробітник ДБР забрав паспорт у Порошенка. Фото: Facebook політика

Народний депутат, п'ятий президент України Петро Порошенко зранку 17 січня повернувся до Києва. Біля аеропорту його зустріли сотні людей: політики, активісти, журналісти та поліція.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Під час проходження прикордонного контролю співробітники Державного бюро розслідувань знову намагалися вручити Порошенку повістку про виклик до суду та копію клопотання про запобіжний захід. При цьому політик відмовився одержати документи, заявили у ДБР.

Водночас, Порошенко вважає, що слідчі незаконно намагалися забрати його паспорт.

"Щойно протягом 15 хвилин правоохоронці незаконно намагалися не допустити мене на територію України. Це вони пояснювали тим, що мають встановити мою особу, розробляючи сценарій недопуску мене. Ситуацію вдалося вирішити за допомогою того, що на борту перебували журналісти. Дякуємо всім, зараз у мене суд", - сказав Порошенко журналістам після прильоту.

Зі сцени колишній президент заявив, що зараз їде до Печерського суду, як він і обіцяв раніше.

Порошенко провів останній місяць у дипломатичному турне у країнах Європи. До Києва він повернувся близько 9:10 ранку 17 січня рейсовим літаком із Варшави. Цю дату Порошенко назвав під час брифінгу перед вильотом в Україну, тоді ж він порівняв себе із російським опозиціонером Олексієм Навальним, який повернувся до Росії також 17 числа.

В аеропорту Київ п'ятого президента зустріли політики, журналісти, активісти, які його підтримують.

Сотні людей прийшли до аеропорту за кілька годин до прильоту Порошенка, організувавши повноцінний мітинг. Вони вигукували різні гасла на підтримку екс-президента.

Активісти зустрічають Порошенка. Фото: Facebook депутата Володимира В'ятровича

Нагадаємо, 20 грудня Порошенко оголосили підозру у скоєнні державної зради та сприянні діяльності терористичних організацій.

До цього співробітники ДБР намагалися вручити повістку про виклик на допит Порошенка, проте він проігнорував представників правоохоронного органу, сів за них в автомобіль і поїхав. Після цього Петро Порошенко відлетів за кордон, але заявив, що його поїздка була запланована наперед.

Пізніше у ГБР повідомили, що Порошенко купив квиток на літак того ж дня, коли йому намагалися вручити повістку.

У "Європейській солідарності" спростовують цю інформацію та заявляють, що лідер їхньої партії одразу після повернення в Україну піде до суду. У свою чергу органи досудового розслідування розраховують на проведення всіх необхідних процесуальних дій, у тому числі обрання запобіжного заходу народному депутату, п'ятому президенту України Петру Порошенку, у день його повернення до країни, тобто 17 січня.