Призначений на 16 лютого суд за позовом Януковича до Ради скасували

Віктор Янукович
Віктор Янукович. Фото: відеотрансляція прес-конференції екс-президента у лютому 2019 року

Засідання Окружного адміністративного суду Києва щодо розгляду позову колишнього президента Віктора Януковича до Верховної Ради, призначене на 16 лютого, не відбудеться. Про це йдеться у повідомленні ОАСК.

"У зв'язку з визнанням 15 лютого 2022 року необґрунтованим клопотання представника Верховної Ради України про відведення головуючого у справі судді цю адміністративну справу, відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства, було передано іншому складу суду для вирішення питання про відведення судді", - заявили у суді, додавши, що про подальший хід розгляду справи повідомлять додатково.

Раніше з посиланням на представника Верховної Ради в Конституційному суді Ольгу Совгірю повідомлялося, що ОАСК розгляне позов Януковича до Ради щодо визнання факту його самоусунення з посади у 2014 році 16 лютого.

При цьому вона заявила, що парламент у цій справі подав п'ять різних клопотань: про залишення позову без розгляду через порушення термінів оскарження, про передачу справи до Касаційного адміністративного суду Верховного суду як суду першої інстанції, а також про закриття провадження: через відсутність суб'єктного складу сторін, через те, що спір не підлягає судовому розгляду, та через конституційність спірних правовідносин. Крім того, Рада заявила про відведення судді Ігоря Качура.

Нагадаємо, що 22 лютого 2014 року Рада оголосила, що Янукович неконституційним способом самоусунувся від здійснення конституційних повноважень і є таким, що не виконує своїх повноважень.

Більше того, 4 лютого 2015 року парламент позбавив Януковича звання президента України, який за замовчування закріплюється за всіма главами української держави довічно.

Конституційність другого рішення розглядалася у Конституційному суді з ініціативи колишнього президента Петра Порошенка, проте 10 грудня 2019 року він вирішив закрити справу.

Суд заявив, що оскаржуваний акт був вираженням політичної волі парламенту за виняткової для держави ситуації, що склалася через самоусунення Януковича від виконання повноважень президента, тоді як КС має вирішувати питання, які мають саме юридичний, а не політичний характер.

У січні 2022 року Янукович подав позов до ОАСК ще й з цього питання – з вимогою визнати відсутність у Ради повноважень позбавляти звання президента України в інший спосіб, окрім як шляхом імпічменту.