НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

США рішуче впораються з будь-якими спробами РФ розмістити війська в Латинській Америці, - Салліван

Джейк Салліван, радник президента США
Джейк Салліван. Фото: Golosameriki

Реакція США на можливе розміщення російських військ на Кубі та у Венесуелі буде рішучою та негайною, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван під час брифінгу.

"Я не збираюся відповідати на хвастощі в публічних коментарях. Це питання не порушувалося під час переговорів з РФ з безпеки. Якщо таке розміщення відбудеться, то ми рішуче відреагуємо", – сказав Салліван.

Він погодився зі словами заступника держсекретаря США Венді Шерман, яка раніше зазначала, що американська сторона готова обговорювати взаємні обмеження на розгортання ракет, поки Росія готова виконати свою частину угоди.

Якщо ж Росія продовжить ескалацію або почне повномасштабне вторгнення в Україну, то РФ зіткнеться з жорсткішими санкціями, зазначив Салліван.

Він вважає, що загроза нового військового вторгнення залишається актуальною, оскільки Росія розмістила десятки тисяч військ в Україні (на окупованій території) та біля кордону.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, який представляє країну на переговорах з НАТО та США, заявив, що не виключає розміщення російської військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі.

До цього Рябков припускав, що відносини зі США цілком можуть дійти до ситуації, схожої на Карибську кризу 1962 року, якщо Росія не отримає гарантій нерозширення НАТО, які були запропоновані в проекті договору, опублікованому 17 грудня.

На переговорах із США 10 січня в Женеві Рябков зажадав "залізобетонних" гарантій щодо того, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО.

Проте США відкинули цю вимогу, заявивши, що лише НАТО та Україна можу приймати питання щодо вступу країни до альянсу.