Суд розгляне позов Януковича до Ради 16 лютого. У цій справі парламент подав п'ять різних клопотань

Суд розгляне позов Януковича до Ради 16 лютого. У цій справі парламент подав п'ять різних клопотань
Суд розгляне один із позовів Януковича

В Окружному адміністративному суді Києва на 16 лютого, 10:15 ранку, призначено засідання, на якому розглянуть позов експрезидента України Віктора Януковича. Він вирішив оскаржити рішення Верховної Ради, яка у 2014 році ухвалила акти про самоусунення президента України.

Про це повідомила представник Верховної Ради України у Конституційному суді Ольга Совгіря.

Вона розповіла, що Рада у цій справі подала п'ять різних клопотань. Зокрема, парламент вимагав залишити позов без розгляду через порушення строків звернення до суду. Крім того, подавалося клопотання про передачу справи за виключною підсудністю до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції.

Верховна Рада вимагала закрити справу, подавши три різні клопотання:

  • про закриття провадження у справі у зв'язку з відсутністю суб'єктного складу сторін необхідного для компетенційного спору;
  • про закриття провадження у справі у зв'язку з тим, що ця суперечка не тільки не підпадає під юрисдикцію адміністративних судів, а взагалі не підлягає судовому розгляду;
  • про закриття провадження у справі у зв'язку з конституційністю спірних правовідносин.

Примітно, що в судовому процесі мав брати участь суддя Качура, той самий, який раніше належав до уряду Януковича. Він був заступником міністра промислової політики України. Верховна Рада подавала заяву про відведення Качура.

"Наразі про результати їх розгляду інформація до Верховної Ради досі не надходила", — уточнила Совгіря.

Нагадаємо, Янукович подавала кілька позовів. Один із них – у січні 2022 року, ще один – у грудні 2021-го.

У січні експрезидент звернувся до суду з вимогою визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України в інший спосіб, окрім як шляхом імпічменту.

Суть грудневого позову у тому, що парламент 22 лютого 2014 року ухвалив постанову про усунення Януковича з посади президента.

Він у свою чергу не погоджується з цим, тому заперечує в суді визнання факту його самоусунення від здійснення конституційних повноважень президента України.